Διερεύνηση του ηθικού του ηθικού αδιεξόδου στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό παιδιατρικής ΜΕΘ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2820734 467 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Κλινική Παιδιατρική και Νοσηλευτική - Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-29
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Φεϊζίδου Παρασκευή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγέλου Ελένη, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Κουτελέκος Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τζουμάκα-Μπακούλα Χρυσάνθη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση του ηθικού του ηθικού αδιεξόδου στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό παιδιατρικής ΜΕΘ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση του ηθικού του ηθικού αδιεξόδου στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό παιδιατρικής ΜΕΘ
Περίληψη:
Εισαγωγή
Η χρήση της τεχνολογίας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχει συμβάλλει στην επιβίωση πολλών ασθενών, παράλληλα όμως έχει προκαλέσει και πολλά προβλήματα. Μεγάλο μέρος των προβλημάτων αυτών σχετίζεται με τις αποφάσεις για το πότε πρέπει να υποστηρίζονται ορισμένοι ασθενείς και τί επιπτώσεις έχουν αυτές οι αποφάσεις στη συναισθηματική κατάσταση των επαγγελματιών υγείας.
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση του ηθικού αδιεξόδου των νοσηλευτών και των γιατρών σε παιδιατρικές ΜΕΘ της Ελλάδας σχετικά με τη «μάταιη θεραπεία».
Υλικό και Μέθοδος
Η παρούσα μελέτη είναι συγχρονική. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 121 ιατροί και νοσηλευτές από όλες τις κρατικές παιδιατρικές Μ.Ε.Θ. της Ελλάδας. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο, το οποίο δημιουργήθηκε από την ερευνητική ομάδα για τους σκοπούς της μελέτης με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και την επαγγελματική εμπειρία της ομάδας και πραγματοποιήθηκε πιλοτική μελέτη. Χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο Statistical Package for Social Sciences (SPSS) ver.24. Για την διερεύνηση συσχετίσεων μεταξύ των ανεξάρτητων ποιοτικών μεταβλητών χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό κριτήριο Pearson’s
και ως επίπεδο σημαντικότητας για όλους τους ελέγχους ορίστηκε το p<0,05.
Αποτελέσματα
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (81,8%) έχει εφαρμόσει μάταιες θεραπευτικές παρεμβάσεις που ο στόχος τους δεν ήταν ρεαλιστικός ενώ το 77,7% αισθάνθηκε ότι δε συμβάλλει στη θεραπεία αλλά παρατείνει την πορεία προς το θάνατο. Ποσοστό 81,8% συμφωνεί ότι η συνέχιση της μάταιης θεραπείας πρέπει να είναι απόφαση ολόκληρης της θεραπευτικής ομάδας και υπήρξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση (p=0,001) με τη θέση εργασίας των ατόμων, αφού το υποστήριξε 97,8% των ιατρών και το 72,4% των νοσηλευτών. Για το 85,1% η μάταιη θεραπεία μπορεί να περιοριστεί μέσω της σωστής ενημέρωσης και της εδραίωσης σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της οικογένειας του παιδιού και της θεραπευτικής ομάδας. Σε αυτήν την άποψη υπάρχει ισχυρή συσχέτιση με τη θέση εργασίας (p=0,001) αφού συμφωνεί το 100% των γιατρών και το 76,3% των νοσηλευτών. Το 75,2% συμφωνεί ότι η ανησυχία για τις ενδεχόμενες νομικές κυρώσεις μπορεί να επηρεάσει το θεραπευτικό πλάνο σε ασθενείς χωρίς προσδόκιμο επιβίωσης. Το υψηλό κόστος της μάταιης θεραπείας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην συνέχιση της υποστήριξης της ζωής (58,7%). Τα χρόνια εργασιακής εμπειρίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άποψη αυτή, αφού είναι σαφής η σύμφωνη γνώμη όσων εργάζονται περισσότερο από 21 χρόνια (p=0,002).
Συμπεράσματα
Είναι σαφές ότι τα θέματα που προκαλούν ηθικό αδιέξοδο στη θεραπευτική ομάδα της ΜΕΘ είναι υπαρκτά και σχετίζονται με τη μάταιη θεραπεία. Συχνά είναι αιτία συγκρούσεων μέσα στη θεραπευτική ομάδα και τους προκαλούν συναισθηματική επιβάρυνση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παιδιατρική ΜΕΘ, Μάταιη θεραπεία, Αποφάσεις για το τέλος της ζωής, Ηθικό αδιέξοδο, Παρακράτηση, Απόσυρση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
88
Αριθμός σελίδων:
105
Σημειώσεις:
elevagel@uniwa.gr
Feizidou Paraskevi Master.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο