Διαιτητιτικές συνήθειες παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές

Διπλωματική Εργασία uoadl:2820853 262 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Κλινική Παιδιατρική και Νοσηλευτική - Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-30
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κότσιαλου Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελένη Ευαγγέλου, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Κουτελέκος Ιωάννης, Καθηγητής Εφαρμογών, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τζουμάκα-Μπακούλα Χρυσάνθη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαιτητιτικές συνήθειες παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαιτητιτικές συνήθειες παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι γονείς των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού συχνά αναφέρουν δυσκολίες στη σίτιση των παιδιών τους.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των διαιτητικών συνηθειών των παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές. Πιο συγκεκριμένα μελετώνται οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, αλλά και η συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια των γευμάτων της οικογένειας.
Υλικό και μέθοδος: Τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν γονείς παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, τα οποία φροντίζονται σε κέντρα φροντίδας παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος που εδρεύουν στην Αθήνα.
Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο αποτελείται από τρία ξεχωριστά τμήματα και συμπληρώθηκε από τους γονείς παιδιών : Το πρώτο τμήμα περιελάμβανε ερωτήσεις που αφορούν το ιστορικό των παιδιών και δημογραφικά και σωματομετρικά χαρακτηριστικά τόσο των παιδιών όσο και των γονέων, το δεύτερο μέρος, του ερωτηματολογίου, αποτελούνταν από το μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα, ερωτηματολόγιο «Απολογισμός της Συμπεριφοράς των Παιδιών» (The children’s eating behavior inventory, CEBI) που αναπτύχθηκε από τους Archer et al. (1991) και έχει δείκτη αξιοπιστίας ίση με 0.87. Το τρίτο, και τελευταίο, μέρος του ερωτηματολογίου αποτελούνταν από την κλίμακα αξιολόγησης των προτιμήσεων για τρόφιμα (Food Preference Inventory, FPI). Πρόκειται για μια λίστα ελέγχου των προτιμήσεων των παιδιών σε συγκεκριμένα τρόφιμα.
Για τη στατιστική ανάλυση του δείγματος και την εξαγωγή αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS. Οι πίνακες των αποτελεσμάτων καταχωρήθηκαν σε φύλλα word.
Αποτελέσματα: Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των παιδιών που εντάσσονται στο φάσμα του αυτισμού εμφανίζουν προβληματικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αν και οι περισσότεροι γονείς ανέφεραν πως το παιδί τους αισθάνεται τον εαυτό του όπως θα έπρεπε να είναι με βάση την ηλικία του, αστειεύεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ενώ αισθάνονται ικανοποιημένοι από την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει, σημαντικό ποσοστό αυτών θεωρούν τα γεύματα μια αγχώδη διαδικασία, αισθάνονται αναστατωμένοι όταν σκέφτονται τα γεύματα τους και η συμπεριφορά του παιδιού τους κατά τη διάρκεια των γευμάτων κάνει τον/την σύζυγό τους να αισθάνεται αναστατωμένος/η. Η πλειοψηφία δε των παιδιών χρειάζονται περισσότερο από μισή ώρα για να καταναλώσουν φαγητό τους, λόγω μιας συγκεκριμένης ρουτίνας που ακολουθούν και πως οι συγγενείς παραπονιούνται σχετικά με τον τρόπο που γευματίζει το παιδί πράγμα που δημιουργεί ζητήματα στην κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών. Σχετικά με τις προτιμήσεις των παιδιών για τα τις ομάδες τροφίμων, στην πλειοψηφία αρέσει το κρέας και το κοτόπουλο, το ψωμί, τα αλμυρά σνακ και το τυρί. Ακόμα, στα περισσότερα παιδιά αρέσουν τα λαχανικά, τα φρούτα τα βούτυρα, τα γλυκά και οι υδατάνθρακες, όπως τα μακαρόνια, το ρύζι κλπ. Επίσης από τη στατιστική ανάλυση διαπιστώθηκαν συσχετίσεις μεταξύ της ηλικίας, του Δείκτη Μάζας Σώματος του γονέα, του Δείκτη Μάζας Σώματος, της ηλικία του παιδιού .και των προτιμήσεων των παιδιών σε συγκεκριμένα είδη τροφών. Εν τούτοις, δεν αποδείχτηκε στατιστικά η προτίμηση των παιδιών σε συγκεκριμένα είδη τροφών.
Συμπεράσματα: Από την μελέτη ανιχνεύθηκαν στοιχεία που ανησυχούν τους γονείς των παιδιών που εντάσσονται στο φάσμα του αυτισμού αναφορικά με τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια των γευμάτων και στην απουσία κάποιας ιδιαίτερης προτίμησης σε ό,τι αφορά τα είδη των τροφών που καταναλώνουν τα εν λόγω παιδιά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παιδί, Αυτισμός, Γονείς, Διαιτητικές συνήθειες, Επιλεκτικότητα τροφίμων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
193
Αριθμός σελίδων:
127
Kotsialou Anastasia Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο