Συσχέτιση σωματικής άσκησης και παιδικής παχυσαρκίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2820888 303 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Κλινική Παιδιατρική και Νοσηλευτική - Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-30
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καϊμενόπουλος Φώτιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Κουτελέκος Ιωάννης, Καθηγητής Εφαρμογών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τζουμάκα-Μπακούλα Χρυσάνθη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση σωματικής άσκησης και παιδικής παχυσαρκίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση σωματικής άσκησης και παιδικής παχυσαρκίας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τις τελευταίες δεκαετίες, η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται ολοένα με ανησυχητικό ρυθμό παγκοσμίως, δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες τόσο στους γονείς όσο και στους επαγγελματίες υγείας και στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικών αντιμετώπισης.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης είναι η εκτίμηση του ΔΜΣ των παιδιών ηλικίας 5-16 ετών και η συσχέτισή του με τις διατροφικές τους συνήθειες και τα επίπεδα σωματικής τους άσκησης.
Υλικό και-Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 500 παιδιά ηλικίας 5 μέχρι 16 ετών που νοσηλεύονταν στο Γενικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Αθήνας «H Αγία Σοφία». Τα στοιχεία συλλέχθηκαν με τη συμπλήρωση από τους γονείς αλλά και των παιδιών των ερωτηματολογίων KIDMED TEST (Ερωτηματολόγιο Μεσογειακής Διατροφής για παιδιά) και SAPAC (Ερωτηματολόγιο Φυσικής Δραστηριότητας). Η στατιστική επεξεργασία πραγματοποιήθηκε με το πρόγραμμα SPSS 22.0. Εφαρμόστηκε η στατιστική δοκιμασία t-test, Χ2, anova και pearson correlation. Ως στατιστικά σημαντικό θεωρήθηκε το επίπεδο σημαντικότητας 5%.
Αποτελέσματα: Από τα 500 παιδιά, το 58,6% ήταν κορίτσια, ηλικίας 5-16 ετών (10,5±:3,3). Το 9,6% των παιδιών ήταν λιποβαρή, το 64,2% φυσιολογικού βάρους, το 17,2% υπέρβαρα και το 9% παχύσαρκα. Μεγαλύτερο ΔΜΣ είχαν τα αγόρια, p=0,036. Διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στον βαθμό προσκόλλησης στη Μεσογειακή διατροφή (KIDMED) και τη συχνότητα συμμετοχής τους σε σωματική δραστηριότητα, p=0,020. Επίσης διαπιστώθηκε θετική συσχέτιση του ΔΜΣ των παιδιών με τον ΔΜΣ των γονιών, p<0,001, με τις ώρες απασχόλησης με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεόραση και το ίντερνετ, p<0,001 και αρνητική συσχέτιση με το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, p=0,003, όπως και των ωρών της σωματικής άσκησης και του μηναίου οικογενειακού εισοδήματος, p=0,008. Επίσης, αρνητική συσχέτιση είχε ο ΔΜΣ των παιδιών με το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας, p<0,001 και του πατέρα, p=0,001. Τέλος, διαπιστώθηκε θετική συσχέτιση του KIDMED score με το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας, p<0,001 και του πατέρα, p<0,001.
Συμπεράσματα: Ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας είναι υψηλός και οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών δεν ακολουθούν το Μεσογειακό πρότυπο Διατροφής. Οι παράγοντες που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία είναι το οικογενειακό εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και οι διατροφικές τους συνήθειες, και η έλλειψη σωματικής άσκησης Η διερεύνηση των παραγόντων που οδηγούν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας κρίνεται αναγκαία έτσι ώστε το φαινόμενο αυτό να τεθεί υπό έλεγχο. Για να μειωθεί το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας θα πρέπει οι γονείς, τα σχολεία, οι κοινωνικοί φορείς και οι αρμόδιοι της υγείας να εκπαιδεύουν τα παιδιά στις επιλογές τροφίμων και να τα προτρέπουν σε τακτική σωματική άσκηση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παιδική παχυσαρκία, Επιπολασμός, Δείκτης Μάζας Σώματος, Μεσογειακή διατροφή, KIDMED TEST, Σωματική άσκηση, SAPAC, Υγεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
529
Αριθμός σελίδων:
148
Kaimenopoulos Fotios Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο