Υπολογιστική Ανάλυση της Εσωτερικής Αύξησης στα Σύνθετα Ρήματα με Προθέσεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:2836749 349 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γλωσσολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-02
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Λώμης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Μαρκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Αμαλία Μόζερ, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Ελένη Παναρέτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υπολογιστική Ανάλυση της Εσωτερικής Αύξησης στα Σύνθετα Ρήματα με Προθέσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υπολογιστική Ανάλυση της Εσωτερικής Αύξησης στα Σύνθετα Ρήματα με Προθέσεις
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στην εσωτερική αύξηση των σύνθετων ρημάτων με προθέσεις στα Νέα Ελληνικά. Η βασική υπόθεση της εργασίας είναι ότι υψηλό ποσοστό των φυσικών ομιλητών της Ελληνικής συγχέει τις περιπτώσεις στις οποίες η παρουσία της εσωτερικής αύξησης είναι απαραίτητη με τις περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι απαραίτητη.
Προκειμένου να ελεγχθεί η εν λόγω υπόθεση, αναπτύχθηκε ένα υπολογιστικό μοντέλο με τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Python. Το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργεί ως εξής: ζητάει από τον χρήστη να εισαγάγει μία πρόταση που να περιέχει σύνθετο ρήμα με πρόθεση στο τρίτο πρόσωπο ενικού αριθμού οριστικής αορίστου ή στο δεύτερο πρόσωπο ενικού αριθμού προστακτικής αορίστου. Στη συνέχεια, το μοντέλο ενημερώνει τον χρήστη εάν η πρόταση που εισήγαγε είναι γραμματικά αποδεκτή ή όχι. Σε περίπτωση που δεν είναι, το μοντέλο παρέχει στον χρήστη τη σωστή πρόταση, αντικαθιστώντας τον λανθασμένο ρηματικό τύπο με τον σωστό (αφαιρώντας ή προσθέτοντας την εσωτερική αύξηση).
Σε επόμενο στάδιο, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές του μοντέλου στις οποίες συμμετείχαν 20 φυσικοί ομιλητές της Ελληνικής. Κάθε ομιλητής/ομιλήτρια εισήγαγε 10 προτάσεις στο πρόγραμμα, επομένως, ο συνολικός αριθμός των προτάσεων ανέρχεται στις 200. Το ποσοστό επιτυχίας του μοντέλου ανέρχεται στο 73% και αφορά τις περιπτώσεις που παρουσίασε τις γραμματικά αποδεκτές προτάσεις ως ορθές και τις γραμματικά μη αποδεκτές προτάσεις ως λανθασμένες. Όσον αφορά την αρχική υπόθεση, τα αποτελέσματα των δοκιμών την επιβεβαιώνουν ως έναν βαθμό, διότι το 34,5% των προτάσεων που εισήγαγαν οι ομιλητές δεν ήταν γραμματικά αποδεκτό. Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι ένας σημαντικός αριθμός φυσικών ομιλητών της Ελληνικής συγχέει τις περιπτώσεις στις οποίες η εσωτερική αύξηση είναι απαραίτητη με τις περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι απαραίτητη.
Πέρα από την εξέταση της αρχικής υπόθεσης, το εν λόγω υπολογιστικό μοντέλο αναπτύχθηκε και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Για την ακρίβεια, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μαθητές σε εκπαιδευτικά πλαίσια ή από ενήλικες που μαθαίνουν την Ελληνική ως ξένη γλώσσα, προκειμένου να τους βοηθήσει να διακρίνουν τις περιπτώσεις στις οποίες η εσωτερική αύξηση θα πρέπει να περιληφθεί και τις περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να παραλειφθεί.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
υπολογιστική γλωσσολογία, επεξεργασία φυσικής γλώσσας, υπολογιστικό μοντέλο, εσωτερική αύξηση, σύνθετα ρήματα, προθέσεις, προστακτική, εκπαίδευση, Python
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
41
Αριθμός σελίδων:
76
Υπολογιστική Ανάλυση της Εσωτερικής Αύξησης στα Σύνθετα Ρήματα με Προθέσεις (Διπλωματική Εργασία) - Κωνσταντίνος Λώμης.pdf (800 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο