Διαταραχές ύπνου και ποιότητα ζωής ασθενών με οξέα στεφανιαία σύνδρομα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2836805 376 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Νοσηλευτική Καρδιαγγειακών Νόσων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καραγιάννης Ανδρέας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπροκαλάκη Ηρώ, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Φώτος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Γιακουμιδάκης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαταραχές ύπνου και ποιότητα ζωής ασθενών με οξέα στεφανιαία σύνδρομα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαταραχές ύπνου και ποιότητα ζωής ασθενών με οξέα στφανιαία σύνδρομα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα (ΟΣΣ) αποτελούν μείζων πρόβλημα υγείας παγκοσμίως, με υψηλή θνητότητα, ενώ η διεθνής βιβλιογραφία έχει δείξει ότι οι ασθενείς με ΟΣΣ εμφανίζουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους.
Σκοπός: Η εκτίμηση της εμφάνισης διαταραχών ύπνου και της ποιότητας ζωής (ΠΖ) σθενών με ΟΣΣ.
Υλικό και μέθοδος: Πρόκειται για συγχρονική περιγραφική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 100 ασθενείς με ΟΣΣ, που νοσηλεύτηκαν σε καρδιολογικές κλινικές 2 γενικών νοσοκομείων της Αθήνας από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2018. Για την συλλογή των δεδομένων έγινε χρήση των ακόλουθων εργαλείων: «MacNew Quality of life after Myocardial Infarction Questionnaire» (MacNew QLMI), «Athens Insomnia Scale» (AIS), «Insomnia Severity Index» (ISI). Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το IBMSPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) και το αμφίπλευρο επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε σε 0,05.
Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία (± τυπική απόκλιση) των ασθενών της μελέτης ήταν 63,2 (± 9,3) έτη, με τους περισσότερους (56%) να είναι άντρες. Η ΠΖ αυτών των ασθενών ήταν μέτρια και βρέθηκε ότι επηρεάζεται από συγκεκριμένους παράγοντες. Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι ασθενείς (p<0,001), εκείνοι με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) (p<0,001), περισσότερα του ενός άλλα χρόνια νοσήματα (p<0,001) και όσοι εμφάνισαν STEMI και NSTEMI (p<0,040), είχαν πτωχότερη ΠΖ. Επίσης, σύμφωνα με την κλίμακα AIS, η συντριπτική πλειοψηφία (90%) των ασθενών έπασχε από αϋπνία, ενώ με τη χρήση του δείκτη ISI, 62% των ασθενών εμφάνισε αϋπνία μη κλινικά σημαντική και 23% παρουσίασε μέτριας βαρύτητας αϋπνία. Η αϋπνία ήταν συχνότερη σε ηλικιωμένους (p=0,032) και σε όσους έπασχαν από περισσότερα του ενός χρόνια νοσήματα(p=0,047).
Συμπεράσματα: Οι ασθενείς με ΟΣΣ έχουν μέτρια ΠΖ και η συντριπτική τους πλειοψηφία παραπονείται για αϋπνία. Οι επαγγελματίες υγείας και ειδικότερα οι νοσηλευτές οφείλουν να λάβουν υπόψιν τους τις ανωτέρω διαπιστώσεις, ώστε να προσεγγίσουν ολιστικά αυτούς τους ασθενείς και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ΠΖ τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διαταραχές ύπνου, Ποιότητα ζωής, Οξέα στεφανιαία σύνδρομα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
69
Αριθμός σελίδων:
91
Karagiannis Andreas-master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο