«Η Ψηφιακή Αφήγηση ως εργαλείο έκφρασης συναισθημάτων φόβου παιδιών ηλικίας 8-11 ετών»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2836877 430 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-04
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Παπαδοπούλου Sofia
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μεϊμάρης Μιχάλης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Η Ψηφιακή Αφήγηση ως εργαλείο έκφρασης συναισθημάτων φόβου παιδιών ηλικίας 8-11 ετών»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
"Digital storytelling as as a tool for expressing children's fears, 8-11 years old"
Περίληψη:
Η παρούσα έρευνα έχει ως στόχο την ανάδειξη των φόβων σε παιδιά ηλικίας 8-11 ετών με την υποστήριξη της ψηφιακής αφήγησης. Βασικό ερευνητικό ερώτημα αποτελεί πώς η χρήση της ψηφιακής αφήγησης στα παιδιά, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, μπορεί να τα βοηθήσει να εκφράσουν τους φόβους τους, καθώς και να τους αποτυπώσουν με τη χρήση πολυμέσων (multimedia). Αυτό είναι εργαλείο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από τους ερευνητές, τους ακαδημαϊκούς, τους ψυχολόγους ως ένα σημαντικό εργαλείο έρευνας. Επίσης, θα μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στους γονείς που θέλουν να χτίσουν μια καλή σχέση με τα παιδιά τους και να τα βοηθήσουν αξιοποιώντας την ενσυναίσθηση.
Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν επτά παιδιά ηλικίας 8-11 ετών, από τη Βορειοανατολική Αττική τα οποία προέρχονται από αστικές οικογένειες. Η δημιουργία των ψηφιακών αφηγήσεων με τα παιδιά έγινε μέσα από τρεις συναντήσεις με το κάθε παιδί ξεχωριστά. Η ανάλυση των ψηφιακών αφηγήσεων έγινε με τη μέθοδο της τριγωνοποίησης, ποιοτική ανάλυση των ψηφιακών αφηγήσεων, και συμπληρωματική ποσοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων με δύο ερωτηματολόγια, τα οποία δόθηκαν στα παιδιά, πριν τη δημιουργία της ψηφιακής αφήγησης και μετά τη δημιουργία και προβολή αυτής, ένα εκ των οποίων είναι το Ελληνικό Ερωτηματολόγιο Φόβων για Παιδιά (FSSC-GR).
Τα αποτελέσματα τα οποία παρουσιάζονται στο τέλος της έρευνας αφορούν τη μελλοντική χρήση της ψηφιακής αφήγησης από τους ειδικούς ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων, ειδικά σε παιδιά τα οποία παρουσιάζουν φόβους (με την κατάλληλη επεξεργασία των συμπερασμάτων που προκύπτουν από την έρευνα τα οποία προέρχονται από ερωτηματολόγιο για τον φόβο) ή υπερβολικό άγχος τα οποία μπορεί να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες στην καθημερινότητα των παιδιών και το πιο σημαντικό, να δημιουργήσουν προβλήματα στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους. Όπως προκύπτει και από τα ευρήματα του δείγματος, τα παιδιά με τη σωστή καθοδήγηση χρησιμοποιούν με μεγάλη επιτυχία τα ψηφιακά μέσα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή αφήγηση όχι μόνο για τους προσωπικούς τους φόβους, αλλά και για την σχολική τους μάθηση και την εκπαίδευσή τους γενικότερα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ψηφιακή αφήγηση, φόβος, παιδιά, ελληνικό ερωτηματολόγιο φόβων για παιδιά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
100
Αριθμός σελίδων:
123
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία-Παπαδοπούλου Σοφία ΕΚΠΑ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.