Μουσειολογική και Μουσειογραφική προμελέτη του Μουσείου της Πόλης της Ιτέας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837232 414 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μουσειακές Σπουδές
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-07
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Χαρακοπίδου Καλλιόπη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μάρλεν Μούλιου, Λέκτορας Μουσειολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γεώργιος Παναγιάρης, Καθηγητής,Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΤΕΙ Αθήνας
Νικόλαος Λιανός, Καθηγητής Αρχιτεκτovικoύ Σχεδιασμoύ και Κατασκευώv, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μουσειολογική και Μουσειογραφική προμελέτη του Μουσείου της Πόλης της Ιτέας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μουσειολογική και Μουσειογραφική προμελέτη του Μουσείου της Πόλης της Ιτέας
Περίληψη:
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία με τίτλο «Μουσειολογική και Μουσειογραφική Προμελέτη του Μουσείου της Πόλης της Ιτέας» αποτυπώνεται μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη αρχική πρόταση για τη δημιουργία του Μουσείου της Ιτέας.
Σε ένα πρώτο στάδιο, πραγματοποιείται μία έρευνα γύρω από την κατάσταση και το είδος των μουσείων των επαρχιακών ελληνικών πόλεων, ενώ παράλληλα ερευνώνται οι νέες μουσειολογικές πρακτικές μέσα από μουσεία πόλεων κοντά στην κλίμακα και τις ανάγκες της Ιτέας. Έπειτα, γίνεται η ιστορική μελέτη μέσα από τις διαθέσιμες πηγές για τα γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή και οδήγησαν στην ίδρυση της πόλης. Στο επόμενο στάδιο, ερευνώνται όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τους κατοίκους της πόλης για τη δημιουργία του μουσείου, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής των αντικειμένων από τους συλλέκτες της περιοχής. Επιπλέον, σε μία προσπάθεια διερεύνησης της σκοπιμότητας και της βιωσιμότητας του νέου μουσείου, πραγματοποιούνται οι στρατηγικές αναλύσεις SWOT και PEST μέσα από τις οποίες προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα και προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του μουσείου που πρόκειται να δημιουργηθεί. Σημαντικό σκέλος της μελέτης αποτελεί η έρευνα κοινού, η οποία υλοποιήθηκε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, στα πλαίσια της προσέγγισης των κατοίκων της πόλης και της αποτύπωσης των προσδοκιών τους καθώς και της σχέσης τους με τα μουσεία γενικότερα.
Λαμβάνοντας υπόψη της παραπάνω έρευνες, λοιπόν, σχεδιάζεται η μουσειολογική πρόταση, η οποία καθορίζει εκτός από το στόχο του μουσείου που πρόκειται να δημιουργηθεί με τις επιμέρους λειτουργίες του, το μουσειολογικό σενάριο της μόνιμης έκθεσης, στο οποίο επιδιώκεται ο καθορισμός και η ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης. Παράλληλα, πραγματοποιείται και η προσπάθεια τοποθέτησης του μουσειολογικού σεναρίου στο χώρο, μέσα από τη μελέτη των αναγκών και των δυνατοτήτων των διαθέσιμων χώρων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Μουσειολογία
Λέξεις-κλειδιά:
μουσείο, πόλη, Ιτέα, μουσειολογία, μουσειογραφία, έρευνα, κοινό, αρχιτεκτονική
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
43
Αριθμός σελίδων:
221
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική_Χαρακοπίδου Καλλιόπη_τεύχος_.pdf
18 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.