Fraud prevention and detection in co-funded programs: avoidance of double funding"

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837265 303 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-10
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Θεοδώρου Ανδριάνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλεξάκης Παναγιώτης, Καθηγητής, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Fraud prevention and detection in co-funded programs: avoidance of double funding"
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πρόληψη και ανίχνευση της απάτης στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα: αποφυγή της διπλής χρηματοδότησης
Περίληψη:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση καθώς και άλλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκάλεσαν.
Επιπλέον, για την Ελλάδα ο κύριος στόχος μέσω αυτού του εργαλείου είναι να συμβάλει στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της ανάκαμψης και αναβάθμισης του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της Ελλάδας και της δημιουργίας και διατήρησης βιώσιμων θέσεων εργασίας με την καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα και με βάση την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.
Η χρηματοδότηση διαχειρίζεται αυστηρά σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπάρχει αυστηρός έλεγχος για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια και ότι τα χρήματα δαπανώνται με διαφάνεια και λογοδοσία. Ένας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Αρχές είναι η διπλή χρηματοδότηση, χρηματοδοτώντας ένα έργο από δύο διαφορετικές πηγές εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόβλημα αποκαλύπτεται μέσω δύο περιπτωσιολογικών μελετών: α. ένα στο πλαίσιο του ίδιου επιχειρησιακού προγράμματος · και β. μία από τις πηγές χρηματοδότησης να προέρχονται από διαφορετικά ευρωπαϊκά ταμεία. Αναφέρεται στο νομικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει τη διπλή χρηματοδότηση και εξετάζει τις δύο περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές. Τέλος, το παρόν έγγραφο εξετάζει τα μέτρα πολιτικής που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, με βάση τις ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται από άλλα κράτη μέλη και τις κατευθυντήριες γραμμές που εφαρμόζονται στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γενικά έργα
Λέξεις-κλειδιά:
συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, διπλή χρηματοδότηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
20
Αριθμός σελίδων:
36
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ_pergamos.docx
170 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.