Ο ρόλος της μεταβολής της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού αποκατάστασής της κατά τη δοκιμασία κόπωσης στη 10ετη εμφάνιση θανατηφόρων και μη καρδιαγγειακών συμβαμάτων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837293 359 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-10
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Δημητρακοπούλου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσιάμης Ελευθέριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της μεταβολής της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού αποκατάστασής της κατά τη δοκιμασία κόπωσης στη 10ετη εμφάνιση θανατηφόρων και μη καρδιαγγειακών συμβαμάτων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της μεταβολής της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού αποκατάστασής της κατά τη δοκιμασία κόπωσης στη 10ετη εμφάνιση θανατηφόρων και μη καρδιαγγειακών συμβαμάτων
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το τεστ κόπωσης είναι μια μη επεμβατική δοκιμασία για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου σε άτομα υψηλού κινδύνου. Η ερμηνεία του βασίζεται στην εμφάνιση στηθάγχης ή ηλεκτροκαρδιογραφικών αλλοιώσεων ενδεικτικών ισχαιμίας κατά την άσκηση. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας καταγράφονται και οι τιμές της αρτηριακής πίεσης, αλλά ο προγνωστικός ρόλος αυτών δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη πλήρως. Φυσιολογικά παρατηρείται αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά την άσκηση και στη βιβλιογραφία υποστηρίζεται ότι τόσο οι πολύ μεγάλες όσο και οι περιορισμένες σε σχέση με το φυσιολογικό αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης υποδεικνύουν δυσμενή πρόγνωση.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει κατά πόσον οι μεταβολές της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας κόπωσης διαφέρουν μεταξύ υπερτασικών ή νορμοτασικών ατόμων και προβλέπουν καρδιαγγειακά συμβάματα κατά τη δεκαετή παρακολούθησή τους.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 236 ενήλικοι ασθενείς που παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο από το 2009 ως το 2018 για τη διενέργεια τεστ κόπωσης. Το τεστ κόπωσης διενεργήθηκε βάσει τροποποιημένου πρωτοκόλλου Bruce και γίνονταν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης ανά λεπτό τα πρώτα 5 λεπτά της άσκησης και τα πρώτα 5 λεπτά της αποκατάστασης. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έγινε στο πρόγραμμα SPSS, με t-test για ανεξάρτητα δείγματα για σύγκριση σε συνεχείς μεταβλητές και με δοκιμασία x2 για διακριτές μεταβλητές.
Αποτελέσματα: Από τους 236 ασθενείς οι 114 είχαν υπέρταση και 16 εκδήλωσαν σοβαρή καρδιαγγειακή παθολογία. Παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μεταβολής της πίεσης στο 3ο λεπτό άσκησης με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών συμβαμάτων, (p=0.044). Τα υπερτασικά άτομα είχαν μεγαλύτερες τιμές μέγιστης αρτηριακής πίεσης, (p<0.001), και διπλού γινομένου στο 1ο, (p=0.027). καθώς και μεγαλύτερο διπλό γινόμενο στο 2ο λεπτό της αποκατάστασης, (p=0.012). Τα νορμοτασικά άτομα ήταν νεότερα, (p<0.001). και είχαν μεγαλύτερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης στο 1ο λεπτό άσκησης, (p=0.027). και μεγαλύτερη μέγιστη καρδιακή συχνότητα, (p<0.001).
Συμπέρασμα: Η ταχεία αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης ενδέχεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νοσηρότητα και συνιστάται να γίνει περεταίρω έρευνα για τον έλεγχο της υπόθεσης. Η υπέρταση τροποποιεί την υπερτασική αντίδραση κατά την άσκηση και φαίνεται να σχετίζεται με βραδύτερες, πιο παρατεταμένες και μεγαλύτερες κατά απόλυτη τιμή μεταβολές της αρτηριακής πίεσης, αλλά λόγω της επίδρασης του συγχυτικού παράγοντα της ηλικίας στο δείγμα δεν ήταν εφικτό να ελεγχθεί επαληθευτεί αυτή η υπόθεση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αρτηριακή πίεση, Δοκιμασία κόπωσης, Καρδιαγγειακά συμβάματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
113
Αριθμός σελίδων:
68
Maria Dimitrakopoulou-master.pdf (479 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο