Πράσινη εφοδιαστική αλυσίδα και εταιρική ευθύνη-η περίπτωση της Γκολνταίρ Κάργκο ΑΕ (Goldair Cargo SA)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837340 339 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικού Μάνατζμεντ
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-10
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Δεληγεώργη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΓΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πράσινη εφοδιαστική αλυσίδα και εταιρική ευθύνη-η περίπτωση της Γκολνταίρ Κάργκο ΑΕ (Goldair Cargo SA)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πράσινη εφοδιαστική αλυσίδα και εταιρική ευθύνη-η περίπτωση της Γκολνταίρ Κάργκο ΑΕ (Goldair Cargo SA)
Περίληψη:
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιχειρήσεις θέτουν συνεχώς σαν στόχο τους τη βελτίωση των επιχειρησιακών τους διαδικασιών μέρος των οποίων αποτελεί η εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία έχει σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον. Παράλληλα, το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης αναγκάζει τις επιχειρήσεις να εστιάσουν ολοένα και πιο πολύ σε ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό, την ποιότητα και την ηθική απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται. Με συνεχή σκοπό να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό που επιτάσσει η αγορά, οι εταιρίες εφευρίσκουν ολοένα και περισσότερες νέες μεθόδους και εισάγουν νέες πρακτικές που είναι σύμφωνες με τις επιταγές διεθνών οργανισμών, οι οποίες βοηθάνε στη μείωση του κόστους και την εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών, την εφαρμογή, γενικότερα πρακτικών που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και ενισχύουν το αίσθημα υπευθυνότητας τους. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια ανασχεδιασμού των εσωτερικών διαδικασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας με πολιτικές λιγότερο επιβλαβείς προς το περιβάλλον.

Στην παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Πράσινη & Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Η περίπτωση της Γκολνταιρ Καργκο ΑΕ» θα γίνει προσπάθεια καταγραφής των σχετικών εννοιών της εφοδιαστικής αλυσίδας και των Green Logistics, της ιστορία και της φιλοσοφία τους, καθώς και παρουσίαση του μεγέθους των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επίσης θα αναπτυχθεί η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και ο ρόλος της σε μια επιχείρηση. Επιπλέον, η εργασία αυτή έχει σκοπό να αναπτύξει τρόπους, με τους οποίους είναι δυνατόν μια εταιρία να ενισχύει τις περιβαλλοντικές της διαδικασίες και την ηθική της απέναντι στο περιβάλλον, επιτυγχάνοντας έτσι τη μείωση του κόστους της, την αύξηση της κερδοφορίας της, την ενίσχυση της αξιοπιστίας της απέναντι στους πελάτες και της φήμης της στον επιχειρηματικό κόσμο.

Στο εμπειρικό κομμάτι της εργασίας, αναδεικνύονται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που εξήχθησαν μέσω της μεθόδου της ποιοτικής έρευνας, της συνέντευξης με στελέχη της Goldair Cargo SA. Μέσα από αυτήν την μέθοδο συλλογής στοιχείων εξετάζουμε αφενός κατά πόσο μια σύγχρονη εταιρία η οποία δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των Logistics, λειτουργεί σύμφωνα με το θεωρητικό πλαίσιο των Green Logistics και αφετέρου τις δυσκολίες μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη στην υιοθέτηση πράσινης εφοδιαστικής αλυσίδας
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ - ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
22
Αριθμός σελίδων:
66
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Πράσινη Εφοδιαστική Αλυσίδα και Εταιρική Ευθύνη - Διπλωματική Εργασία_final (1).pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.