Η συμπεριφορική διάσταση της τελειοθηρίας στην ψυχιατρική θεραπευτική πρακτική

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837431 321 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Ψυχική Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-11
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μπούκλας Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Καλλέργης, Αναπλ. Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Αλεβιζόπουλος, Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Χατζούλης, Επίκ. Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συμπεριφορική διάσταση της τελειοθηρίας στην ψυχιατρική θεραπευτική πρακτική
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η συμπεριφορική διάσταση της τελειοθηρίας στην ψυχιατρική θεραπευτική πρακτική
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η ψυχιατρική κλινική πρακτική προτείνει ότι η τελειοθηρία και ιδιαίτερα η δυσλειτουργική μορφή της μπορεί να παρεμποδίσει την επιτυχή θεραπεία των ψυχολογικών διαταραχών και όχι μόνο αυτών.
Σκοπός: Εξετάζεται η έννοια της τελειοθηρίας, η εκτίμηση της και η σχέση μεταξύ των μέτρων της και της ψυχοπαθολογίας, ο αντίκτυπος αυτής στην θεραπεία των διαφόρων διαταραχών και τέλος τα θεραπευτικά θέματα που αφορούν την αυτήν.
Μεθοδολογία: Έγινε αναζήτηση της βιβλιογραφίας από τον Ιούλιο του 2018 έως και τον Οκτώβριο του 2018. Η αναζήτηση έγινε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Google Μελετητής, Pub Med και Scopus αλλά και σε χειρόγραφα έγγραφα ή βιβλία, χωρίς κάποιο όριο χρονικού περιορισμού. Η αναζήτηση βασίστηκε σε αγγλικά και ελληνικά άρθρα ή βιβλία.όριο χρονικού περιορισμού. Η αναζήτηση βασίστηκε σε αγγλικά και ελληνικά άρθρα ή βιβλία.
Συμπεράσματα: Όσον αφορά την έννοια της τελειοθηρίας διαπιστώνεται ότι τα τρέχοντα μέτρα μέτρησης δεν ανταποκρίνονται όλα πλήρως στο αρχικό θεωρητικό κατασκεύασμα της. Συμπεραίνεται ακόμη ότι λόγω της σύγχυσης της τελειοθηρίας με συναφείς μεταβλητές τα υφιστάμενα μέτρα αξιολόγησης της δεν είναι σαφή. Σχετικά με τις διάφορες ψυχικές διαταραχές τα στοιχεία δείχνουν ότι τα υψηλά προσωπικά πρότυπα είναι ειδικά αυξημένα σε άτομα με διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη, κόπωση. Στις περισσότερες από τις μελέτες ο βαθμός της ψυχοπαθολογίας βρέθηκε ότι συσχετίζεται με τα υπάρχοντα μέτρα μέτρησης της τελειοθηρίας. Ειδικότερα, η έρευνα δείχνει ότι οι πεποιθήσεις σχετικά με τα υψηλά πρότυπα άλλων ανθρώπων για τον εαυτό συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα ψυχοπαθολογίας. Τέλος υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι δυσλειτουργικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την τελειοθηρία εμποδίζουν την επιτυχή αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά και άλλων ψυχικών διαταραχών και όχι μόνο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τελειοθηρία, Κατάθλιψη, Γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, Διατροφικές διαταραχές, Δυσθυμία, Άγχος, Χρόνιο άγχος, Αϋπνία, Αυτοκτονικός ιδεασμός, Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, Κοινωνικό άγχος, Κοινωνική φοβία, Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, Μετατραυματική αγχώδης διαταραχή, Διαταραχές προσωπικότητας, Παθολογική ανησυχία, Σωματική δυσμορφική διαταραχή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
152
Αριθμός σελίδων:
65
GEORGE BOUKLAS-master.pdf (712 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο