Ο Μύθος της Σχολής της Κοπεγχάγης: Bohr, Heisenberg και η ερμηνεία της Κβαντικής Θεωρίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837518 505 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-12
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Γκούβας Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεόδωρος Αραμπατζής, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (επιβλέπων).
Βασίλειος Καρακώστας, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εμμανουήλ Πατηνιώτης, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο Μύθος της Σχολής της Κοπεγχάγης: Bohr, Heisenberg και η ερμηνεία της Κβαντικής Θεωρίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο Μύθος της Σχολής της Κοπεγχάγης: Bohr, Heisenberg και η ερμηνεία της Κβαντικής Θεωρίας
Περίληψη:
Στόχος της εργασίας είναι να παρουσιάσουμε τις φιλοσοφικές διαφορές μεταξύ του Niels Bohr και του Werner Heisenberg σε ζητήματα ερμηνείας της κβαντικής θεωρίας, έχοντας ως βάση τα κείμενα που γράφτηκαν από τους δύο επιστήμονες και τη σχετική δευτερογενή βιβλιογραφία. Πρώτο πεδίο ανίχνευσης των διαφορετικών απόψεων αποτελεί το ζήτημα του κυματοσωματιδιακού δυισμού της ύλης και της οντολογίας των κυμάτων και των σωματιδίων. Έπειτα, οι αποκλίνουσες απόψεις των δύο επιστημόνων για το περιεχόμενο και τη χρήση των εννοιών στη κβαντική φυσική θα αναδείξουν τις κρυφές διαφωνίες ανάμεσα τους. Μετά από διάφορους μετασχηματισμούς στη σκέψη του, θα δούμε ότι ο Heisenberg συμφώνησε με την άποψη του Bohr για την αναγκαιότητα της χρήσης των κλασικών εννοιών στη σύγχρονη φυσική και την αδυναμία αντικατάστασής τους από νέες έννοιες. Η αντίληψη του Heisenberg όσον αφορά την πρώιμη άποψη του Bohr για τη συμπληρωματικότητα της χωροχρονικής και της αιτιακής περιγραφής θα αναδείξει το διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ο νεαρός γερμανός φυσικός αντιλαμβανόταν το νόημα της αρχής αυτής, όπως διατυπώνεται από τον μέντορά του στη διάλεξη του Κόμο. Λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίνουσες απόψεις του Bohr και του Heisenberg, θα εξεταστεί αν έχει πραγματική βάση ο «Μύθος της Σχολής της Κοπεγχάγης», δηλαδή η ύπαρξη ή όχι μιας ενιαίας και ομοιογενούς σχολής, που συγκροτήθηκε γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του Bohr, η οποία και διαμόρφωσε την «ορθόδοξη» ή «καθιερωμένη» ερμηνεία για την κβαντική μηχανική. Τέλος θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τo ρόλο του Heisenberg στην κατασκευή αυτού του μύθου και το σκοπό που εξυπηρετούσε, τη δεδομένη χρονική περίοδο, η δημιουργία του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Σχολή της Κοπεγχάγης, κυματοσωματιδιακός δυισμός, αρχή της απροσδιοριστίας, αναγκαιότητα χρήσης κλασικών εννοιών, συμπληρωματικότητα, χωροχρονική περιγραφή, αιτιακή περιγραφή, ερμηνεία της κβαντικής θεωρίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
117
GKOUVAS_DIPLOMATIKI.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο