Disney(Ντίσνεϋ): αποδομώντας το παρελθόν και διαμορφώνοντας το μέλλον

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837560 339 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικού Μάνατζμεντ
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-12
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Βακουφτσή Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πιτέλης Χρήστος, Καθηγητής Τομέα IV, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Disney(Ντίσνεϋ): αποδομώντας το παρελθόν και διαμορφώνοντας το μέλλον
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Disney(Ντίσνεϋ): αποδομώντας το παρελθόν και διαμορφώνοντας το μέλλον
Περίληψη:
Η εποχή μας και τα γεγονότα της επικαιρότητας μου έδωσαν το έναυσμα να ασχοληθώ με ένα θέμα διαχρονικό, που ειδικά τον τελευταίο χρόνο (κίνημα #metoo) ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα. Το γυναίκειο φύλο, ο σεξισμός, ο ρατσισμός και η αντιμετώπισή του συγκεκριμένα, είναι ένα θέμα που χρήζει έρευνας και τοποθέτησης από πολλούς κλάδους και επιστημονικά πεδία. Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο την Disney σαν επιχείρηση, που έχει σκοπό την εξέλιξη και το κέρδος, ερεύνησα τον τρόπο που αυτή προέβαλλε τις γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της, προβάλλοντας –φυσικά- πρότυπα που επηρέασαν σωρηδόν γενιές, προκειμένου να επιβιώσει και να γίνει ο κολοσσός του σήμερα.

Σκοπός λοιπόν για τη συγγραφή αυτής της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η επιθυμία μου να καταδείξω τη θέση της γυναίκας και την αντιμετώπισή της, όπως αυτή προβλήθηκε στο παρελθόν και συνεχίζει να προβάλλεται στο παρόν, μέσα από τις ταινίες της εταιρίας Disney. Συγκεκριμένα η έρευνα επικεντρώνεται στη σειρά «Πριγκίπισσες» (Princesses), αφού σε αυτή τη συλλογή οι γυναίκες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο πρώτο μέρος της εργασίας θα παρατεθεί το μακρό-επίπεδο της έρευνας. Συγκεκριμένα, θα αναφερθεί διεξοδικά η «Film Feminist Theory» («Η θεωρία του Φεμινισμού στον Κινηματογράφο»), καθώς και οι θέσεις των κύριων υποστηρικτών της. Θα γίνει ανάλυση κάθε θέσης που παρουσιάζεται, με σκοπό ο αναγνώστης να αντιληφθεί σε βάθος τη θεωρία στην οποία στηρίζεται αυτή η εργασία αλλά και τις προεκτάσεις που έχει.

Στο δεύτερο μέρος και έχοντας ως δεδομένο το πρώτο, θα προχωρήσω σε μια ενδελεχή ανάλυση πέντε ταινιών της σειράς ‘Disney Princesses’. Αρχικά, έχω κρίνει σκόπιμο να χωρίσω τις ταινίες σε τρεις χρονολογικά διαφορετικές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, διακρίνω σε πρώιμες ταινίες, αυτές που κυκλοφόρησαν την περίοδο 1937-1959. Από αυτή την εποχή θα ερευνήσω την ταινία Σταχτοπούτα (1950). Ύστερα από 30 χρόνια, ξεκίνησε η κυκλοφορία πέντε ακόμα ταινιών, από τις οποίες θα επιλέξω τη Μικρή Γοργόνα (1989), την Ποκαχόντας (1995) και τη Μουλάν (1998), για την εργασία μου. Τέλος, από τις πιο πρόσφατες ταινίες θα ασχοληθώ με την ταινία Ψυχρά και Ανάποδα (2013). Ο συγκεκριμένος διαχωρισμός προσφέρει την ευκαιρία να διερευνηθούν εις βάθος οι αλλαγές όσον αφορά τις γυναικείες φιγούρες των ταινιών Disney στο πέρασμα του χρόνου. Η επιλογή ως μη τυχαία, αλλά αντιθέτως σκόπιμη, θέλει να καταδείξει τις μεταβολές στην παρουσίαση των γυναικών, ανάλογα με την περίοδο και την εποχή. Οι ταινίες αυτές αποτελούν ταινίες «σταθμούς», αφού άλλαξαν ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης και παρουσίασης του γυναικείου φύλου από τον Disney. Επίσης, η κάθε ταινία θα αναλύεται βασισμένη πάντοτε στις θεωρίες που έχουν προαναφερθεί στο πρώτο μέρος και αποτελούν την βάση της ανάλυσης επιστημονικά. Θα γίνεται έτσι ένας συνδυασμός θεωρίας και μυθοπλασίας από την εκάστοτε ταινία προκειμένου να καταλήγουμε σε συμπεράσματα.

Επιπροσθέτως μετά τη διεξοδική έρευνα και ανάλυση, βασιζόμενη στη θεωρία και στα δείγματα από τις ταινίες που χρησιμοποίησα, θα παραθέσω τις προσωπικές μου απόψεις για το θέμα της «θέσης της γυναίκας στον κινηματόγραφο» βασιζόμενη στις προαναφερθείσες ταινίες του Walt Disney. Θα αναφερθώ στο πως ξεκίνησε (να παρουσιάζει τις γυναικείες φιγούρες), που έφτασε και που μπορεί να φτάσει η εταιρία (όπως αναφέρει και ο τίτλος της εργασίας), προκειμένου να προβάλλει τα σωστά, κατά την άποψη μου, πρότυπα για τις γυναίκες και τη θέση τους κοινωνικά.

Τέλος, θα παραθέσω ορισμένα συμπεράσματα, θα μιλήσω για κάποιους περιορισμούς που ανακάλυψα στην πορεία της έρευνάς μου και θα προτείνω κατευθύνσεις για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
η θέση της γυναίκας, Ντίσνεϋ, έρευνα, φαινόμενο, διπλωματική, διάκριση, δικαιώματα της γυναίκας, ο κινηματογράφος, γυναίκες, ιστορία κινηματογράφου,πριγκίπισσες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
53
Αριθμός σελίδων:
51
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

VAKOUFTSI_MARIA_THESIS_2018_DISNEY.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.