Σωματική άσκηση και δείκτης μάζας σώματος παιδιών ηλικίας 6-12 ετών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837661 246 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Παιδιατρική & Νοσηλευτική - Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-13
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Πανουτσοπούλου Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τζουμάκα-Μπακούλα Χρυσάνθη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κουτελέκος Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σωματική άσκηση και δείκτης μάζας σώματος παιδιών ηλικίας 6-12 ετών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σωματική άσκηση και δείκτης μάζας σώματος παιδιών ηλικίας 6-12 ετών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ποικίλλουν μεταξύ των διαφόρων χωρών. Η φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εκτίμηση του δείκτη μάζας σώματος παιδιών ηλικίας 6-12 ετών σε σχέση με τη συχνότητα και την ένταση άσκησης καθώς και με τις διατροφικές τους συνήθειες
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 100 παιδιά, τα οποία είχαν ηλικία 6 έως 12 ετών από την πόλη της Πάτρας. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τους γονείς με συμπλήρωση ειδικά για τη μελέτη διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο. Εφαρμόστηκε η στατιστική δοκιμασία t-test kai anova και το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας τέθηκε σε <0,05.
Αποτελέσματα: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 100 παιδιά, εκ των οποίων το 53,5% ήταν κορίτσια Το 56,6% ήταν παιδιά ηλικίας από 6 -9 ετών και το 43,4% από 10-12.Το 70,4% έχει φυσιολογικό βάρος, το 17,3% κάτω του φυσιολογικού και το 12,2% άνω (παχύσαρκο/υπέρβαρο) του φυσιολογικού βάρους. Σε ποσοστό 42,2% τα παιδιά δεν γυμνάζονται, το 31,3% γυμνάζονται αρκετές φορές και το 26,6% πολλές φορές. Το 23,5% έχει τρία γεύματα ημερησίως το 34,7% τέσσερα και το 41,8% περισσότερα από τέσσερα γεύματα ημερησίως. Τα κορίτσια είχαν ΔΜΣ μεγαλύτερο από τα αγόρια, (p=0,007), όπως και τα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, (p<0,001) Μεγαλύτερο επίσης ΔΜΣ είχαν τα παιδιά υπέρβαρων/παχύσαρκων μητέρων, (p=0,007), των ελεύθερων επαγγελματιών, (p=0,001), αυτά που δεν γυμνάζονται, (p<0,001), βλέπουν περισσότερες ώρες τηλεόραση και βιντεοπαιχνίδια, (p=0,039), πίνουν περισσότερο αναψυκτικά, (p=0,002), και δεν πίνουν γάλα, (p<0,001).
Συμπέρασμα: Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλά ποσοστά υπέρβαρου/παχύσαρκου σε παιδιά σχολικής ηλικίας και σε αυτό βρέθηκε ότι συμβάλλουν ορισμένοι δημογραφικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες. όπως είναι το βάρος της μητέρας, το επάγγελμα του πατέρα, το οικογενειακό εισόδημα, ο μικρός χρόνος σωματικής άσκησης και ο μεγάλος χρόνος ενασχόλησης με βιντεοπαιχνίδια, τηλεόραση Για τον λόγο αυτό, οι παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παιδική παχυσαρκία, είναι σημαντικό να γίνονται νωρίς στη ζωή του παιδιού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σωματική άσκηση, Δείκτης μάζας σώματος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
123
Αριθμός σελίδων:
88
Panoutsopoulou Dimitra Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο