Διερεύνηση συνεπειών στην ψυχική και σωματική υγεία στα παιδιά σε δομές φιλοξενίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837795 219 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Παιδιατρική & Νοσηλευτική - Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-16
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Βασιλείου Αθανασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγέλου Ελένη, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Βλάχου Ευγενία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση συνεπειών στην ψυχική και σωματική υγεία στα παιδιά σε δομές φιλοξενίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση συνεπειών στην ψυχική και σωματική υγεία στα παιδιά σε δομές φιλοξενίας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι δομές φιλοξενίας για τα ορφανά και κακοποιημένα παιδιά ποικίλουν και μέσα σε αυτές γίνεται η προσπάθεια να προστατευθεί και να μεγαλώσει ένα παιδί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι έρευνες έχουν δείξει όμως ότι η διαμονή των παιδιών σε ιδρύματα, ακόμη και μόνο για τα αρχικά στάδια της νηπιακής ζωής του, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη φυσιολογική τους ανάπτυξη.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση των ψυχικών αλλά και των σωματικών υστερήσεων και συνεπειών που μπορεί να προκαλέσει η διαμονή ενός παιδιού σε ένα ίδρυμα φιλοξενίας.
Υλικό και μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε η διερεύνηση της ήδη υπάρχουσας βιβλιογραφίας με τη χρήση ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων (Google Scholar, PubMed, Proquest, Science Direct). Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν “institutions”, “foster care”, “orphans”, “self-esteem”, “self-concept”, “development disorders”. Τα κριτήρια αποκλεισμού ήταν γλωσσολογικά (έγιναν δεκτές εργασίες μόνο στα Αγγλικά για να μπορέσουν να μεταφραστούν), ημερομηνία δημοσίευσης (συμπεριλήφθηκαν εργασίες της τελευταίας 20ετίας). Περίπου δέκα άρθρα αποκλείστηκαν επειδή είχαν δημοσιευθεί πριν το 1998 και αποκλείστηκαν και άλλα 19 λόγω μη συμβατότητας με το θέμα της μελέτης. Τελικά προέκυψαν τρείς (3) μελέτες κοορτής, έξι (6) ασθενών μαρτύρων, μία (1) συστηματική ανασκόπηση και έντεκα (11) ποσοτικές έρευνες.
Αποτελέσματα: Τα παιδιά που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα στη σωματική τους ανάπτυξη. Επίσης η εικόνα εαυτού τους επηρεάζεται και αυτή σε μεγάλο βαθμό δημιουργώντας πιο συχνά το φαινόμενο της κατάθλιψης, του άγχους, του στρες και ακόμα και των ασθενειών που συνδέονται με το στρες. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει λόγω της κακής εκπαίδευσης των φροντιστών, της συχνής εναλλαγής τους, της έλλειψης σταθερών δεσμών και προτύπων, της αδιαφορίας αλλά και της έλλειψης κοινωνικών και μαθησιακών δραστηριοτήτων. Αυτό που φάνηκε να επηρεάζει θετικότερα την κατάσταση αυτή ήταν η παρουσία φιλικών προσώπων, η χρηματοδότηση των δομών, η μείωση του αριθμού των ορφανών για τα οποία είναι υπεύθυνος ένας φροντιστής και η δημιουργική απασχόληση των παιδιών.
Συμπεράσματα: Η θετική αλληλεπίδραση με τους φροντιστές, η καλή θρέψη, η δημιουργία σταθερών δεσμών και φίλων, η ύπαρξη προσωπικού χώρου καθώς και η σωστή και ανελλιπής εκπαίδευση φαίνεται να επηρεάζει θετικότερα τα παιδία των δομών φιλοξενίας. Τέλος, η παραμονή ενός παιδιού σε ένα ίδρυμα θα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση για να μπορεί το παιδί να αναπτύξει μια καλύτερη εικόνα εαυτού αλλά και να έχει πιο φυσιολογική σωματική ανάπτυξη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ιδρύματα φιλοξενίας, Αναδοχή, Ορφανά, Αυτοεκτίμηση, Αυτο-εικόνα, Διαταραχές ανάπτυξης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
36
Αριθμός σελίδων:
54
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf (860 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο