Η απάντηση στη γλωσσική πράξη της φιλοφρόνησης από μαθητές της Ελληνικής ως Γ2

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837807 462 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης / Ξένης Γλώσσας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-17
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Υφαντή Μυρτώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σπυριδούλα Μπέλλα, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Μιχάλης, Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικής, Τμήμα ΦΠΨ, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Αμαλία Μόζερ, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η απάντηση στη γλωσσική πράξη της φιλοφρόνησης από μαθητές της Ελληνικής ως Γ2
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η απάντηση στη γλωσσική πράξη της φιλοφρόνησης από μαθητές της Ελληνικής ως Γ2
Περίληψη:
Η διπλωματική αυτή εργασία έχει ως θέμα την απάντηση στη γλωσσική πράξη της φιλοφρόνησης από µαθητές της Ελληνικής ως Γ2. Τα δεδομένα προέρχονται από 40 φυσικούς ομιλητές και 40 μαθητές επιπέδου Β και συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου παραγωγής (Discourse Completion Task, DCT).
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, προκύπτει ότι, αν και οι μαθητές βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο, η παραγωγή τους διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη των φυσικών ομιλητών τόσο ως προς τον τρόπο διατύπωσης όσο και ως προς την επιλογή των κατάλληλων στρατηγικών. Οι μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις εντοπίζονται, μάλιστα, σε περιστάσεις οικειότητας, φιλικές και ανεπίσημες.
Οι πραγματολογικές έρευνες συμβάλλουν ενεργά στη διαλεύκανση τέτοιων φαινομένων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα, ώστε οι μαθητές της Ελληνικής ως Γ2 να αποκτήσουν κοινωνιοπραγματολογική επίγνωση, να σταματήσουν, έτσι, να υπεργενικεύουν τεχνικές και να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα πραγματολογικά μέσα στον λόγο τους, ανάλογα με τις περικειμενικές συνθήκες. Ειδάλλως, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί κανείς σε πραγματολογική αποτυχία, κάτι που ενδέχεται να τον αποθαρρύνει από την όλη μαθησιακή διαδικασία.
Εν προκειμένω, προτείνεται η μεγαλύτερη εξάσκηση των μη φυσικών ομιλητών της Ελληνικής ως Γ2, μέσω της ενίσχυσης των εγχειριδίων και της διδασκαλίας με συστηματοποιημένα δεδομένα, όπως οι πίνακες της παρούσας έρευνας για το τι είδους απαντήσεις μπορούν να δοθούν σε μια φιλοφρόνηση και πότε, καθώς επίσης και η ενίσχυση των εγχειριδίων και της διδασκαλίας με περισσότερες ανεπίσημες περιστάσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
απάντηση στη φιλοφρόνηση, φιλοφρόνηση, κύριες πράξεις, υποστηρικτικές κινήσεις, γλωσσολογία, πραγματολογία, περικείμενο, ευγένεια, γλωσσικές πράξεις, διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ ξένης γλώσσας, κοινωνιοπραγματολογική επίγνωση, πραγματολογική αποτυχία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
33
Αριθμός σελίδων:
59