Πειραματική μελέτη της περιοχικής και συστηματικής επίδρασης ειδών λακτοβάκιλλων στο σύνδρομο του βραχέος εντέρου σε επίμυες.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837841 624 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιοστατιστική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-17
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Στοΐδης Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναστάσιος Μαχαίρας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη-Κλεάνθη Κατσουγιάννη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φώτιος Σιάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πειραματική μελέτη της περιοχικής και συστηματικής επίδρασης ειδών λακτοβάκιλλων στο σύνδρομο του βραχέος εντέρου σε επίμυες.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πειραματική μελέτη της περιοχικής και συστηματικής επίδρασης ειδών λακτοβάκιλλων στο σύνδρομο του βραχέος εντέρου σε επίμυες
Περίληψη:
Εισαγωγή και Σκοπός: Η επίδραση των συμβιοτικών μετά από μαζική εκτομή λεπτού εντέρου σε εντερικό και ειδικά σε εξωεντερικό κυτταρικό επίπεδο δεν έχει εδραιωθεί ακόμα. Με την παρούσα καινοφανή πειραματική εργασία αξιολογήσαμε την επίδραση των συμβιοτικών στα φαινόμενα της απόπτωσης και της ενδοτοξιναιμίας από λιποπολυσακχαρίτη.
Υλικά και Μέθοδοι: Για τη μελέτη αυτή που διήρκησε 2 εβδομάδες χρησιμοποιήσαμε αρσενικούς αρουραίους Wistar που χωρίστηκαν σε 7 πειραματικές ομάδες (n= 10/ ομάδα): ομάδα control (μη εγχειρισμένα/ κανονική δίαιτα), ομάδα sham (εντεροδιατομή και επαναστόμωση/ κανονική δίαιτα), 4 πειραματικές ομάδες (75% εντερεκτομή/ ± πρόσληψη συμβιοτικών με τη δίαιτα προ- ή μετεγχειρητικά) και μία τελευταία ομάδα μη εγχειρισμένων ζώων που προσέλαβαν συμβιοτικά με τη δίαιτα. Μετά το τέλος του πειραματισμού προσδιορίστηκαν οι εντερικές δομικές αλλαγές, η απόπτωση σε εντερικά, ηπατικά, σπληνικά, πνευμονικά και καρδιακά κύτταρα, τα επίπεδα λιποπολυσακχαρίτη ορού και η βακτηριακή αλλόθεση gram αρνητικών βακτηρίων σε μεσεντέριους λεμφαδένες, ήπαρ, σπλήνα και περιφερικό αίμα.
Αποτελέσματα: Η χορήγηση συμβιοτικών οδήγησε σε αύξηση του ύψους των λαχνών (905.236±54.892 vs 787.154±17.523 μm, p<0.05) και σε μείωση της βακτηριακής αλλόθεσης (80% vs 100%, p>0.05), του αποπτωτικού δείκτη (110.188±2.824 vs 99.302±3.284, p<0.05), της λεμφοκυτταρικής επιθηλιακής διήθησης (30% vs 50%, p>0.05) και των επιπέδων λιποπολυσακχαρίτη (1.67±0.322 vs 3.831±1.544 eu/ml, p<0.05) ορού σε σύγκριση με τα ζωικά πρότυπα που δεν έλαβαν συμβιοτικά.
Συμπεράσματα: Στο συγκεκριμένο ζωικό πρότυπο (αρουραίοι) τα συμβιοτικά ενισχύουν τον εντερικό φραγμό και προστατεύουν την κυτταρική δομή από τις τοπικές και συστηματικές επιδράσεις του συνδρόμου βραχέος εντέρου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συμβιοτικά, Σύνδρομο βραχέος εντέρου, Ζωικό πρότυπο, Βακτηριακή αλλόθεση, Απόπτωση, Εντερικό επιθήλιο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
101
Αριθμός σελίδων:
95
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Stoidis Christos Master.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.