Η αποτελεσματικότητα της χρήσης υπέρτονου διαλύματος 3% και NaCl 0,9% στην αναπνευστική λειτουργία βρεφών με βρογχιολίτιδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837993 217 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Παιδιατρική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-18
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ζαμπούκας Χριστόδουλος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μάτζιου-Μεγαπάνου Βασιλική, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Τσουμάκας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Παυλοπούλου Ιωάννα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αποτελεσματικότητα της χρήσης υπέρτονου διαλύματος 3% και NaCl 0,9% στην αναπνευστική λειτουργία βρεφών με βρογχιολίτιδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αποτελεσματικότητα της χρήσης υπέρτονου διαλύματος 3% και NaCl 0,9% στην αναπνευστική λειτουργία βρεφών με βρογχιολίτιδα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η οξεία βρογχιολίτιδα αποτελεί τη συχνότερη εκδήλωση λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος κατά την βρεφική ηλικία. Τόσο η φαρμακευτική, όσο και η μη φαρμακευτική αντιμετώπιση της οξείας βρογχιολίτιδας παρουσιάζουν εντυπωσιακή ποικιλία. Μέρος αυτής της αντιμετώπισης αποτελεί και η χρήση υπέρτονου διαλύματος χλωριούχου νατρίου 3% με στόχο τη βράχυνση της διάρκειας νοσηλείας και την βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας.
Σκοπός: Ο σκοπός αυτής της συστηματικής ανασκόπησης ήταν να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της χρήσης του υπέρτονου διαλύματος χλωριούχου νατρίου 3% και χλωριούχου νατρίου 0,9% στην αναπνευστική λειτουργία των βρεφών με βρογχιολίτιδα.
Υλικό και Μέθοδος: Ηλεκτρονική αναζήτηση πραγματοποιήθηκε στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Cochrane, Science Direct και Jama Netwrok από το 2010 έως τις 31 Σεπτεμβρίου του 2018. Το σύνολο των άρθρων που προέκυψαν από την αναζήτηση της διεθνούς βιβλιογραφίας ήταν 185 και 14 πληρούσαν τα κριτήρια επιλογής και συμπεριελήφθησαν στη μελέτη.
Αποτελέσματα: Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση, εστίασε στη σύγκριση του υπέρτονου διαλύματος 3% με το διάλυμα χλωριούχου νατρίου 0,9% και τις επιδράσεις που μπορεί να υπάρχουν στην αναπνευστική λειτουργία των βρεφών με βρογχιολίτιδα. Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν οι επιδράσεις της χορήγησης στην διάρκεια νοσηλείας, στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας με την χρήση εργαλείων αξιολόγησης , στα ποσοστά εισαγωγών στο νοσοκομείο και η εμφάνιση παρενεργειών από το διάλυμα. Από τις 14 μελέτες 4 μελέτες έδειξαν θετικά αποτελέσματα από την χορήγηση του διαλύματος 3% ως προς τις παραμέτρους που ελέγχτηκαν ενώ η υπόλοιπες 10 δεν έδειξαν διαφορές μεταξύ των δύο διαλυμάτων.
Συμπεράσματα: Η χρήση του νεφελοποιημένου υπέρτονου διαλύματος 3% φαίνεται να μην υπερέχει έναντι του χλωριούχου νάτριου 0,9% στην βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας των βρεφών με βρογχιολίτιδα καθώς και στη διάρκεια νοσηλείας και στο ποσοστό εισαγωγών στο νοσοκομείο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βρογχιολίτιδα, Υπέρτονο διάλυμα, Αναπνευστική λειτουργία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
38
Αριθμός σελίδων:
52
Zampoukas Christodoulos Master.pdf (642 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο