Κύριες θέσεις μεταστατικής νόσου στον καρκίνο του πνεύμονα και επίδραση στην επιβίωση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2838245 372 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρκίνος Πνεύμονα: Σύγχρονη Κλινικοεργαστηριακή Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ανυφαντή Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Αναστασία Κοτανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αικατερίνη Δημάκου, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κύριες θέσεις μεταστατικής νόσου στον καρκίνο του πνεύμονα και επίδραση στην επιβίωση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κύριες θέσεις μεταστατικής νόσου στον καρκίνο του πνεύμονα και επίδραση στην επιβίωση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Το 85% αφορά μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα ενώ το κάπνισμα στο 85% αποτελεί τον κύριο αιτιολογικό παράγοντα. Τα καρκινώματα των πνευμόνων όταν ανιχνεύονται, σε ποσοστό 57% είναι συχνότερα σε μεταστατικό στάδιο IV με την 5ετή επιβίωση να μην ξεπερνάει το 4% . Το ήπαρ, ο εγκέφαλος, τα οστά, τα επινεφρίδια και ο ετερόπλευρος πνεύμονας αποτελούν τις πιο συχνές μεταστατικές εστίες.
Σκοπός: Εξετάστηκε η διάμεση συνολική επιβίωση (m OS) και το διάμεσο διάστημα ελευθέρου προόδου νόσου (m PFS) ασθενών με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα σε σχέση με το φύλο, την καπνιστική συνήθεια, τον ιστολογικό υπότυπο, το στάδιο της μεταστατικής νόσου (Μ1a,M1b,M1c) , τη θέση των μεταστάσεων (ενδοθωρακικές, εξωθωρακικές) και τέλος τον αριθμό των προσβεβλημένων οργάνων με μεταστατική εστία(1,2 ή >2 οργάνων).
Μέθοδος: Πρόκειται για αναδρομική καταγραφή ασθενών με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα με αρχική διάγνωση και παρακολούθηση στην 7η πνευμονολογική κλινική του ΓΝΝΘΑ Σωτηρία από τον Μάιο 2010 έως τον Ιούνιο του 2018 .Η σταδιοποίηση τους έγινε σύμφωνα με την 8η αναθεωρημένη TNM έκδοση.
Αποτελέσματα: Συνολικά, μελετήθηκαν 100 ασθενείς. Μέση ηλικία τα 65.97 έτη (SD 8,96) . 83 (83%) άνδρες. 90 καπνιστές. Οι 62 διεγνώσθησαν με αδενοκαρκίνωμα, οι 21 με πλακώδες καρκίνωμα, οι 14 με χαμηλής διαφοροποίησης NSCLC-NOS (Νon-Οtherwise Specified) και τέλος 3 με μεγαλοκυτταρικό καρκίνωμα πνεύμονα. Διάμεση συνολική επιβίωση (m OS) υπολογίστηκε στους 7 μήνες. Συνολικά 20 ασθενείς κατά την αρχική διάγνωση ήταν σταδίου Μ1α ,18 σταδίου Μ1b και 62 Μ1c με αντίστοιχη m OS 14, 6 και 5 μήνες (p<0,001). Ασθενείς με πλακώδες καρκίνωμα είχαν καλύτερη m OS, 10 μήνες (p=0,046) συγκριτικά με τα αδενοκαρκίνωμα, 6 μήνες και τα NSCLC-NOS 5 μήνες. Κατά την αρχική διάγνωση της νόσου εγκεφαλικές μεταστάσεις ήταν παρούσες σε 21 ασθενείς , σπληνικές μεταστάσεις σε 2 ασθενείς , ηπατικές σε 26, οστικές σε 46 , επινεφριδιακές μεταστάσεις σε 19 ασθενείς, πλευριτική ή/και περικαρδιακή κακοήθη συλλογή σε 28 ασθενείς και τέλος μεταστάσεις στον ετερόπλευρο πνεύμονα ήταν παρούσες σε 43 ασθενείς . Χειρότερη m OS αυτοί με ηπατικές και οστικές μεταστάσεις στους 5 μήνες (p=0,031 και p=0,003 αντίστοιχα). 43 ασθενείς είχαν μετάσταση σε ένα μόνο όργανο (Νο=1), 37 σε 2 όργανα (Νο=2) και οι λοιποί 20 σε πάνω από 2 όργανα (Νο >2) με αντίστοιχη m OS 10, 6 και 4 μήνες αντίστοιχα( p=0,003). Το στάδιο της μεταστατικής νόσου (M1a M1b,M1c) αναδείχθηκε ως ο μοναδικός και πιο σημαντικός αρνητικός παράγοντας πρόγνωσης της συνολικής επιβίωσης (p<0.001) ενώ το κάπνισμα αναδείχθηκε ως ο μοναδικός και πιο σημαντικός αρνητικός παράγοντας πρόγνωσης τoυ διαστήματος ελεύθερου προόδου νόσου (p=0.033)
Συμπέρασμα : H πρόγνωση των ασθενών με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο είναι πτωχή . Παράγοντες όπως η θέση των μεταστάσεων, ο αριθμός των οργάνων με μετάσταση, ο ιστολογικός υπότυπος αλλά κυρίως το μεταστατικό στάδιο της νόσου και η καπνιστική συνήθεια φαίνεται να παίζουν ρόλο στην πορεία της νόσου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος πνεύμονα, Μεταστάσεις, Επιβίωση,Πρόοδος νόσου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
93
Αριθμός σελίδων:
110
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική ΑΝΥΦΑΝΤΗ ΜΑΡΙΑ-converted.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.