Συσχέτιση του άσθματος της παιδικής ηλικίας με τη βρογχιολίτιδα της βρεφικής ηλικίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2838340 274 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Παιδιατρική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-20
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τσιάκου Ιουλία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσουμάκας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Νοσηλευτική,ΕΚΠΑ
Μάτζιου Βασιλική, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική,ΕΚΠΑ
Παυλοπούλου Ιωάννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Νοσηλευτική,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση του άσθματος της παιδικής ηλικίας με τη βρογχιολίτιδα της βρεφικής ηλικίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση του άσθματος της παιδικής ηλικίας με τη βρογχιολίτιδα της βρεφικής ηλικίας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι παιδιά που έχουν εμφανίσει βρογχιολίτιδα στην βρεφική ηλικία έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άσθμα στη μετέπειτα παιδική ηλικία . Ωστόσο δεν υπάρχουν ανάλογα στοιχεία για την Ελλάδα.
Σκοπός: Σκοπό της παρούσας μελέτης αποτελεί η αναζήτηση συσχέτισης μεταξύ του βρογχικού άσθματος στην παιδική ηλικία και της οξείας βρογχιολίτιδας στη βρεφική ηλικία. Απώτερος σκοπός είναι η ανεύρεση και άλλων παραγόντων που σχετίζονται με το άσθμα.
Υλικό και μέθοδος: Η μελέτη είναι μη παρεμβατική, συγκριτική με δύο ομάδες παδιών, Α και Β. Στην ομάδα Α συμμετέχουν τα παιδιά ηλικίας 5 ως 15 ετών που νοσηλεύονται με παροξυσμό βρογχικού άσθματος, ασθματικής βρογχίτιδας και η ομάδα Β αποτελείται από νοσοκομειακούς μάρτυρες. Για τη συλλογή των στοιχείων έχει χρησιμοποιηθεί ερωτηματολόγιο, δομημένο σε 7 ενότητες. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πακέτο για τις κοινωνικές επιστήμες IBM SPSS 21.0 (Statistical Package for Social Sciences).
Αποτελέσματα: Οι ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για βρογχιολίτιδα είχαν συχνότερα άσθμα σε σχέση με τους ασθενείς που δεν είχαν νοσηλευτεί για βρογχιολίτιδα. Μεταβλητές που επηρεάζουν στατιστικά σημαντικά την εμφάνιση του άσθματος στην παιδική ηλικία μετά από βρογχιολίτιδα είναι το άρρεν φύλο, το χαμηλό βάρος γέννησης και η μικρότερη διάρκεια κύησης, η μικρή διάρκεια ή απουσία μητρικού θηλασμού, η νοσηλεία σε μονάδα πρόωρων νεογνών, η καισσαρική τομή, η ατοπική δερματίτιδα, το παθητικό κάπνισμα, καθώς και το ιστορικό βρογχικού άσθματος, ατοπικής δερματίδας και αλλεργικής ρινίτιδας σε συγγενείς πρώτου βαθμού.
Συμπεπάσματα: Θετική είναι η σχέση που προκύπτει μεταξύ του άσθματος της παιδικής ηλικίας με τη βρογχιολίτιδα της βρεφικής ηλικίας. Ωστόσο περεταίρω μελέτες θα πρέπει να γίνουν για να διευκρινιστεί εάν η ιογενής βρογχιολίτιδα αποτελεί αιτία του άσθματος ή ένα δείκτη ευαισθησίας που αναγνωρίζεται σε παιδιά με προδιάθεση στο άσθμα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Άσθμα, Βρογχιολίτιδα, Παιδική ηλικία, Βρεφική ηλικία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
106
Αριθμός σελίδων:
94
TSIAKOU IOULIA MASTER.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο