Μελέτη του μεταγραφικού παράγοντα MEF2C σε διάχυτα από μεγάλα Β κύτταρα λεμφώματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2838373 209 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικοπαθολογοανατομική θεώρηση των νεοπλασιών του ανθρώπου
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-20
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Αναστασίου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Περικλής Φούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α. (Επιβλέπων)
Ιωάννης Γ. Παναγιωτίδης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πηνελόπη Κορκολοπούλου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη του μεταγραφικού παράγοντα MEF2C σε διάχυτα από μεγάλα Β κύτταρα λεμφώματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη του μεταγραφικού παράγοντα MEF2C σε διάχυτα από μεγάλα Β κύτταρα λεμφώματα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο συνηθέστερος τύπος των non-Hodgkin λεμφωμάτων είναι τα διάχυτα από μεγάλα Β κύτταρα λεμφώματα (DLBCL). Η παθογένεια των DLBCL όμως δεν είναι πλήρως κατανοητή. Η αναγνώριση μεταγραφικών παραγόντων ή σηματοδοτικών μονοπατιών που συμμετέχουν στην ανάπτυξη των DLBCL μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικούς θεραπευτικούς στόχους. Ένας τέτοιος μεταγραφικός παράγοντας είναι ο MEF2C (Myocyte-specific enhancer factor 2C), ο οποίος συμβάλλει στην ενεργοποίηση της λεμφοειδούς σειράς και στη διαμόρφωση των βλαστικών κέντρων.
Μέθοδος: Στην παρούσα εργασία εντάχθηκαν 87 ασθενείς με DLBCL. Σε 62 από αυτούς μελετήσαμε την ανοσοϊστοχημική έκφραση του MEF2C σε τομές παραφίνης και την ημιποσοτικοποίησή του με τη μέθοδο H score. Μελετήθηκαν τα κλινικά, εργαστηριακά και παθολογοανατομικά δεδομένα των ασθενών σε σχέση με τη συνολική (OS) και ελεύθερη νόσου (DFS) επιβίωση και την έκφραση του MEF2C.
Αποτελέσματα: Η μέση και διάμεση τιμή του MEF2C H score ήταν 120±58. Παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση με την ηλικία των ασθενών (p=0.021) και τάση για συσχέτιση με τις τιμές της γαλακτικής δεϋδρογονάσης (LDH) (p=0.18). Η έκφραση του MEF2C δεν σχετίστηκε με το στάδιο της νόσου, τις κατηγορίες του IPI και των παραλλαγών του, τις εργαστηριακές τιμές, την παρουσία των Β συμπτωμάτων, την προέλευση του καρκινικού κυττάρου (origin) και την έκφραση του Ki 67 και του BCL6. Η θετικότητα MEF2C>80% συσχετίστηκε με οριακά μη σημαντική διαφορά ως προς τη συνολική επιβίωση (p=0.083). Τέλος, οι ασθενείς με συνολική επιβίωση μεγαλύτερη από 12 μήνες και MEF2C H score>120 παρουσίασαν στατιστικά σημαντικά χειρότερη συνολική επιβίωση σε σχέση με ασθενείς που είχαν MEF2C H score<120 (p=0.009).
Συμπεράσματα: Η υψηλότερη έκφραση του MEF2C παρουσιάζει τάση για χειρότερη συνολική επιβίωση ασθενών με DLBCL. Tα αποτελέσματα αυτά οφείλουν να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών με DLBCL και στη συνέχεια να διερευνηθεί ο υποκείμενος μηχανισμός ογκογόνου δράσης στο νεόπλασμα αυτό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Λεμφώματα, Μεταγραφικός παράγοντας MEF2C, Ανοσοϊστοχημεία, H score, Ki 67
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
73
Αριθμός σελίδων:
62
Anastasiou Maria Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο