Διαβήτης στην κύηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2838402 253 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-21
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ματθαιολαμπάκη Φωτεινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Παπαντωνίου, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Κασσάνος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Χρέλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαβήτης στην κύηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαβήτης στην κύηση
Περίληψη:
ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα μεταβολικό σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης της τιμής του σακχάρου στο αίμα. Ταυτόχρονα μπορεί να συνυπάρχει διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων και των πρωτεϊνών. Καθώς είναι αποτέλεσμα μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας είτε μειωμένης ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος σε αυτή. Ο ΣΔ διακρίνεται σε ΣΔ τύπου 1 ή 2 που μπορεί να προυπάρχει της κύησης και στο μεν πρώτο η ρύθμιση βασίζεται στη χορήγηση ινσουλίνης στο δε δεύτερο μπορεί να βασίζεται από αρχικά μια διατροφική ρύθμιση ,χορήγηση ινσουλινοεκκριτικών ή υπογλυκαιμικών παραγόντων έως τη χορήγηση ινσουλίνης. Για τη πρόληψη , διάγνωση και αντιμετώπιση του ΣΔ εφαρμόζονται ειδικά διαγνωστικά τεστ ώστε να διαγνωστούν έγκαιρα οι συστηματικές συνέπειες της νόσου( αμφιβληστροειδοπάθεια, αγγειοπάθεια)
ΣΚΟΠΟΣ-ΥΛΙΚΟ: Σκοπός της εργασίας είναι η γνώση και η πρόληψη όλων των παραγόντων που εμφανίζονται σε διαβήτη σε ένα μέχρι πρότινος υγιές μεν άτομο αλλά ταυτόχρονα σε διαβητογόνο περιβάλλον λόγω των ορμονικών αλλαγών που παρουσιάζονται στην κύηση
ΕΙΔΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης κύησης αποτελεί διαταραχή της ανοχής της γλυκόζης με έναρξη και αναγνώριση για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κύησης. Η παρακολούθηση της εγκύου και του νεογνού με εξειδικευμένες εξετάσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια της κύησης και σωστή ρύθμιση του γλυκαιμικού προφίλ της εγκύου μειώνει τις συνέπειες πρόωρου τοκετού, αποβολών, προεκλαμψία,οιδηματων , υπέρτασης και στο νεογνό τον κίνδυνο τραυματισμού κατά τον τοκετό λόγω μακροσωμία, υπογλυκαιμία και ηλεκτρολυτικών διαταραχών. Επιπλέον η γυναίκα με διάγνωση διαβήτη κύησης μπαίνει σε πρωτόκολλο παρακολούθησης στη περίπτωση προγραμματισμού επόμενης κύησης και επανεμφάνιση διαβήτη καθώς και του ενδεχομένου μελλοντικά εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.Καθώς και αποφυγή μακροπρόθεσμων επιπτώσεων ώς παιδί και ενήλικας( εμφάνιση διαβήτη, παχυσαρκία)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και σωστή αντιμετώπιση μειώνει την περιγεννητική νοσηρότητα και θνησιμότητα καθώς και το κόστος νοσηλείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σακχαρώδης Διαβήτης, Εγκυμοσύνη, Νεογνό, Επιπλοκές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
77
Αριθμός σελίδων:
135
Matthaiolampaki Foteini Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο