Η διαταραχή διαγωγής και οι συνέπειές της στο σχολείο (bullying) και τη γειτονιά

Διπλωματική Εργασία uoadl:2838630 453 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προαγωγή ψυχικής υγείας - Πρόληψη ψυχιατρικών διαταραχών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-07
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μπουκόρου Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελένη Λαζαράτου, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Δημήτριος Δικαίος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μαρίνα Οικονόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η διαταραχή διαγωγής και οι συνέπειές της στο σχολείο (bullying) και τη γειτονιά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η διαταραχή διαγωγής και οι συνέπειές της στο σχολείο (bullying) και τη γειτονιά
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία αναφέρεται στη Διαταραχή Διαγωγής και τις ενδεχόμενες συνέπειές της στο σχολείο, με έκφραση ενδοσχολικής βίας, εκφοβισμού και προσπάθειας θυματοποίησης, και τη γειτονιά.
Η Διαταραχή Διαγωγής αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς παραβίασης κοινωνικών τύπων και κανόνων. Εκδηλώνεται με επιθετικότητα, βίαιες αντιδράσεις, και προκαλεί δυσφορία κι έκπτωση της κοινωνικής, σχολικής, ή επαγγελματικής λειτουργικότητας του ατόμου.
Αξιοποιώντας τα ελληνικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Έρευνας FemNat-CD, η παρούσα εργασία προσπάθησε να διερευνήσει τη συσχέτιση της ενδοσχολικής βίας, της επιθετικότητας και της θυματοποίησης με τη Διαταραχή Διαγωγής κι άλλους παράγοντες, όπως τα οικογενειακά προβλήματα, τα προβλήματα φοίτησης και τους στρεσσογόνους και παθογόνους παράγοντες της μητέρας κατά την περίοδο της κύησης.
Οι συμμετέχοντες στο ελληνικό κομμάτι της έρευνας ήταν 121 παιδιά κι έφηβοι τα μισά είχαν διάγνωση Διαταραχής Διαγωγής και τα υπόλοιπα αποτελούσαν την ομάδα μαρτύρων. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν οι κλίμακες Ερωτηματολόγιο για τη θυματοποίηση (Relational Aggression Questionnaire – RAQ), Καταγραφή συμπεριφορών εκφοβισμού (Social and Health Assessment (SAHA) – Bullying), Εκτίμηση της κοινωνικής ζωής και υγείας – Συνομήλικοι και Γειτονιά (Social and Health Assessment (SAHA) - Peers and Neighbourhood) που συσχετίστηκαν με μια κλίμακα με ιατρικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά του ερωτώμενου (Ιατρικό Ιστορικό - Medical History).
Από την ανάλυση των δεδομένων φάνηκε ότι η Διαταραχή Διαγωγής σχετίζεται θετικά με την πιθανότητα το παιδί να περάσει στον ρόλο του θύτη ή του θύματος ενδοσχολικής βίας, να προσεγγίσει παραβατικούς φίλους και να αισθάνεται ανασφάλεια στη γειτονιά που διαμένει. Επιπλέον, βρέθηκε ότι υπάρχουν πολλοί υποβοηθητικοί παράγοντες που σχετίζονται με την επίταση της ενδοσχολικής βίας, της θυματοποίησης και της βίας στις γειτονιές.
Τα οικογενειακά προβλήματα και συγκεκριμένα οι χρόνιες συγκρούσεις των γονέων/ προσώπων φροντίδας συνδέονται τόσο με τη θυματοποίηση όσο και με την ποιότητα της γειτονιάς στην οποία το παιδί διαμένει.
Σχέση με την ροπή το παιδιού για θυματοποίηση φαίνεται να έχει και η καθυστερημένη έναρξη της σχολικής ζωής του. Επίσης, υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στα προβλήματα φοίτησης (επανάληψη πολλών τάξεων, εγκατάλειψη του σχολείου) και την παραβατικότητα της παρέας του παιδιού, ενώ αντίστοιχη σχέση φαίνεται να υπάρχει και με την αρνητική εικόνα που τα παιδιά έχουν για τη γειτονιά τους.
Επιπλέον, η ύπαρξη βίαιου συντρόφου κατά την κύηση συνδέεται με την επίταση της βίας και τη ροπή του παιδιού να γίνει θύτης ή θύμα, ενώ η ίδια παράμετρος φαίνεται ότι επηρεάζει τόσο την αίσθηση της ασφάλειας που το παιδί έχει στη γειτονιά που διαμένει όσο και την ίδια τη γειτονιά. Σύνδεση φάνηκε να υπάρχει και με το κάπνισμα πολλών τσιγάρων από τη μητέρα και τη ροπή του παιδιού για θυματοποίηση κι επιλογή παραβατικών φίλων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διαταραχή διαγωγής, Ενδοσχολική βία, Θυματοποίηση, Επιθετικότητα, Οικογενειακά προβλήματα, Προβλήματα φοίτησης, Στρεσσογόνοι παράγοντες, Εγκυμοσύνη, Γειτονιά
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
199
Αριθμός σελίδων:
163
Boukorou Aikaterini Msc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο