Η γέννηση στην Ιστορία και στην Λαογραφία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2838643 349 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-04
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κουτσουδάκη Βαρβάρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαντωνίου Νικόλαος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κασσάνος Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χρέλιας Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η γέννηση στην Ιστορία και στην Λαογραφία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η γέννηση στην Ιστορία και στην Λαογραφία
Περίληψη:
Εισαγωγή:
Η γέννηση αποτελούσε ανέκαθεν ένα κορυφαίο γεγονός στην ζωή μιας γυναίκας σε όλους τους πολιτισμούς.
Στην αρχαιότητα ο τοκετός ήταν μια κατάσταση αυξημένης επικινδυνότητας καθώς δεν υπήρχε η γνώση και η εξειδίκευση σε καταστάσεις δυστοκίας, παθολογίας κυήσεως και βαθιάς ανάλυσης του αναπαραγωγικού γυναικείου συστήματος.
Μέσα από τον μύθο και την θεουργική ιατρική ζυμώθηκε η νέα αντίληψη από την Ιπποκρατική σχολή του 5αι. μ.Χ. και δόθηκε η σκυτάλη της επιστημονικής παρατήρησης του 2ο αι. μ.Χ. στον διασημότερο γυναικολόγο της αρχαιότητας στον Σωρανό τον Εφέσιο, ο οποίος έθεσε την γυναικολογία σε ύψιστη βάση.
Ωστόσο η υψηλή μητρική θνησιμότητα και η περιγεννητική απώλεια παρέμενε καθώς η πλειονότητα των γυναικών λάμβανε φροντίδα και περίθαλψη από λαϊκές μαίες με φτωχές πρακτικές γνώσεις.
Κατά την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας επιχειρήθηκε να διερευνηθούν οι δεσμοί του παρελθόντος με την σημερινή εποχή. Παρατηρούμε ότι 25 γενιές πριν, 2.500 χρόνια μετά η ίδια αγωνία, περισσότερα μέσα βεβαίως, η εδραιωμένη επιστημονική γνώση υπάρχει με ένα και μόνο σκοπό: με ένα πόνο να γεννήσει η μάνα χωρίς να κινδυνεύει και να είναι γερός ο νέος άνθρωπος.
Σκοπός της μελέτης:
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η παρουσίαση της εξέλιξης της μαιευτικής από τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους μέχρι την ελληνορωμαική περίοδο. Αναφέρονται οι σημαντικοί διαμορφωτές της ιατρικής επιστήμης καθώς και οι θεμελιωτές της εξειδίκευσης της γυναικολογίας και της μαιευτικής τέχνης. Εκτίθεται σε παράρτημα αναθήματα, επιτύμβιες στήλες και αρχαία ιατρικά εργαλεία ώστε να αποδοθεί με σαφήνεια η πραγματικότητα της κάθε εποχής.
Υλικό και μέθοδος:
Αναζητήθηκαν πηγές από ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και από το διαδίκτυο. Σημαντική τροφοδότηση υπήρξε από ελληνικές βιβλιοθήκες καθώς και από μουσειακές συλλογές.
Συμπεράσματα:
Παρατηρείται μια συνεχής συνδρομή και ισχυρή σύνδεση ιστορικού παρελθόντος και σύγχρονης επιστημονικής σκέψης. Μέσα από τους μύθους, με γνώμονα τις επιστημονικές παρατηρήσεις των ιατρικών σχολών της κλασικής Ελλάδας και την εδραίωση και ανάδειξη της μαιευτικής κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους έχουμε κληρονομήσει έναν ανεξάντλητο θησαυρό. Ορολογίες, ονόματα ασθενειών μέσα στις χιλιετίες έχουν κοινή προέλευση και εκφορά παγκοσμίως, Ελληνική.
Ωστόσο, παρόλο που η ιατρική βασίζεται στα επιστημονικά επιτεύγματα παρελθόντων ετών, πάντα έχει την έννοια της ανανέωσης όπως το ιερό φίδι του Ασκληπιού αλλάζει το δέρμα του κάθε χρόνο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μαιευτική, Τοκετός, Αρχαία Ελλάδα, Σωρανός ο Εφέσιος, Θηλασμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
56
Αριθμός σελίδων:
123
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Koutsoudaki Varvara Master.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.