Αλγόριθμος διερεύνησης μονήρη πνευμονικού όζου και εφαρμογή του από πνευμονολόγους σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο κέντρο αναφοράς νοσημάτων θώρακος

Διπλωματική Εργασία uoadl:2838738 389 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρκίνος Πνεύμονα: Σύγχρονη Κλινικοεργαστηριακή Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-09
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Αθανασοπούλου Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Συρίγος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Μπακάκος Πέτρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αλγόριθμος διερεύνησης μονήρη πνευμονικού όζου και εφαρμογή του από πνευμονολόγους σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο κέντρο αναφοράς νοσημάτων θώρακος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αλγόριθμος διερεύνησης μονήρη πνευμονικού όζου και εφαρμογή του από πνευμονολόγους σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο κέντρο αναφοράς νοσημάτων θώρακος
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η διερεύνηση και αντιμετώπιση των ασθενών με Μονήρη Πνευμονικό Όζο (ΜΠΟ) αποτελεί ένα συχνό αλλά και σύνθετο κλινικό πρόβλημα. Στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των κακοήθων όζων. Σκοπός της εργασίας μας είναι, η μετά από μελέτη των χαρακτηριστικών των όζων αλλά και των ασθενών, αξιολόγηση της διαγνωστικής στρατηγικής των πνευμονολόγων σε ένα κέντρο αναφοράς νοσημάτων θώρακος.

ΜΕΘΟΔΟΣ: Μετά από ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, αποφασίσαμε να διενεργήσουμε μία αναδρομική μελέτη σε ασθενείς με ΜΠΟ από τον Ιανουάριο 2017 έως τον Σεπτέμβριο του 2018. Στοιχεία συγκεντρώθηκαν από ιατρικά αρχεία πνευμονολογικών κλινικών και τακτικών εξωτερικών τους ιατρείων, αρχεία του θωρακοχειρουργικού τμήματος το νοσοκομείου μας και αρχεία ιστολογικών εκθέσεων. Συγκεντρώσαμε συνολικά 64 περιστατικά ΜΠΟ, μελετήσαμε διεξοδικά τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών σε συνδυασμό με τα απεικονιστικά χαρακτηριστικά των όζων, υπολογίσαμε για κάθε περίπτωση ξεχωριστά την πιθανότητα κακοήθειας, διαιρέσαμε τους ασθενείς σε 8 ομάδες και στη συνέχεια κάναμε αντιπαράβολή της μεθόδου διαχείρισης από πνευμονολόγους όσον αφορά τη διάγνωση, με την συνιστώμενη από τις κατευθυντήριες οδηγίες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Παρατηρούμε από την πλευρά των θεραπόντων πνευμονολόγων, τάση για παρακολούθηση όλων των μονήρων πνευμονικών όζων ανεξαρτήτως μεγέθους,πυκνότητας και πιθανότητας για κακοήθεια, και τάση για σύσταση επανεκτίμησης προωρότερα από το χρονικό διάστημα που συνιστούν οι κατευθυντήριες οδηγίες.
Επίσης παρατηρούμε χρήση του PET/CT ,σε συμπαγείς όζους > 8 mm πολύ χαμηλής (50%) και υψηλής(80%) πιθανότητας για κακοήθεια, ομάδες ασθενών στις οποίες δεν έχει ένδειξη.
Απλή βρογχοσκόπηση διενεργήθηκε στο 81% των ασθενών με συμπαγείς ΜΠΟ>8 mm ενδιάμεσης και υψηλής πιθανότητας για κακοήθεια ,χωρίς ωστόσο η εξέταση να περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες οδηγίες.
Στις περιπτώσεις ΜΠΟ που παρακολουθήθηκαν με αξονική, αυτή έγινε με πρωτόκολλο χαμηλής δόσης ακτινοβολίας ( Low Dose CT), στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και σε συμφωνία με τις κατευθυντήριες οδηγίες.
Το 15% των ασθενών δεν προσήλθε για επανεκτίμηση.
.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Από την μελέτη θα μπορούσε κανείς να διακρίνει μία πιο “επιθετική “ προσέγγιση στη διερεύνηση του ΜΠΟ από πλευράς των θεραπόντων πνευμονολόγων, οι οποίοι φαίνεται να δίνουν βαρύτητα περισσότερο στην έγκαιρη διάγνωση μιας πιθανής κακοήθειας ,παρά στη πιθανά άσκοπη υποβολή των ασθενών σε μη ενδεικνυόμενες εξετάσεις-παρεμβάσεις. Ωστόσο θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι από το σύνολο των ασθενών με ΜΠΟ (64 ασθενείς), διαγνώσθηκε κακοήθεια στους 42 και μάλιστα χωρίς μεταστατική διήθηση λεμφαδένων ή με διήθηση σταθμών Ν1 στο 98%, επιβεβαιώνοντας την αξία του αλγόριθμου διερεύνησης του ΜΠΟ στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του όζου κακοήθους αιτιολογίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αλγόριθμος, Μονήρης πνευμονικός όζος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
44
Αριθμός σελίδων:
112
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Athanasopoulou Aggeliki Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.