Παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την εκδήλωση επαγγελματικής εξουθένωσης στους νοσηλευτές των ΜΕΘ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2839067 356 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-17
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κωτσάκη Ελισσάβετ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κελέση Μάρθα, Καθηγήτρια,Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Βλάχου Ευγενία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια,Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Φασόη Γεωργία, Καθηγήτρια,Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την εκδήλωση επαγγελματικής εξουθένωσης στους νοσηλευτές των ΜΕΘ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την εκδήλωση επαγγελματικής εξουθένωσης στους νοσηλευτές των ΜΕΘ
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η νοσηλευτική αποτελεί ένα από τα ανθρωπιστικά επαγγέλματα που πλήττονται σημαντικά από το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, με μεγάλες συνέπειες στους νοσηλευτές αλλά και στην παροχή ποιοτικής φροντίδας. Η μονάδα εντατικής θεραπείας συνιστά ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από υψηλό φόρτο εργασίας, ταχείς ρυθμούς και απαιτήσεις.
Η ένταση και το άγχος που βιώνουν καθημερινά οι νοσηλευτές των ΜΕΘ οδηγεί σε κόπωση και τελικά σε επαγγελματική εξουθένωση.
Σκοπός :Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αποτύπωση της επαγγελματικής εξουθένωσης των νοσηλευτών που εργάζονται στις ΜΕΘ γενικού νοσοκομείου της Αττικής, καθώς και η διερεύνηση των παραγόντων (δημογραφικών και εργασιακών) που οδηγούν στην επαγγελματική εξουθένωση.
Υλικό και μέθοδος : Το δείγμα της έρευνας ήταν 68 διπλωματούχοι νοσηλευτές που εργάζονται σε ΜΕΘ ενηλίκων σε δημόσιο γενικό νοσοκομείο της Αττικής, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωμβρίου-Δεκεμβρίου 2017. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ανώνυμο αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο, βασισμένο στο MBI (MaslachBurnoutInventory) της Maslachκαι Jackson 1984. Για την πραγματοποίηση της στατιστικής ανάλυσης χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό SPSS(SPSSInc.,2003, Chicago, USA).
Αποτελέσματα : Με βάση τις αναλύσεις των αποτελεσμάτων ο κυριότερος δημογραφικός παράγοντας που ενοχοποιείται για την εμφάνιση του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι το φύλο, καθώς οι γυναίκες φάνηκε πως κατά μέσο όρο λαμβάνουν υψηλότερη βαθμολογία στη κλίμακα επαγγελματικής εξουθένωσης σε σχέση με τους άντρες (διαφορά στατιστικά σημαντική με p-value=0,045).Όσο αφορά στις ερωτήσεις που αποτυπώνουν την γενική άποψη των νοσηλευτών για την εργασία τους, προκύπτει ότι η γενική ικανοποίηση, το άγχος και η κούραση που προκαλεί η εργασία συνδέονται με το βαθμό της επαγγελματικής εξουθένωσης. Ειδικότερα, όσο πιο μικρό το αίσθημα της γενικής ικανοποίησης, όσο πιο μεγάλο το άγχος και η κούραση, τόσο αυξάνεται και η επαγγελματική εξουθένωση των νοσηλευτών.
Συμπεράσματα : Η ύπαρξη επαγγελματικής εξουθένωσης είναι έντονη, ενώ η μέριμνα εκ μέρους των συστημάτων υγείας ανύπαρκτη. Οφείλει η διοίκηση των νοσοκομείων να ενδιαφερθεί, βρίσκοντας αποτελεσματικούς τρόπους χειρισμού των προβλημάτων και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους χρήστες υπηρεσιών υγείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επαγγελματική εξουθένωση, Στρες, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Νοσηλευτές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
86
Αριθμός σελίδων:
104
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Επαγγελμ Εξουθένωση ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ Κωτσάκη (1).pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.