Δικαστικός έλεγχος των διαιτητικών αποφάσεων επί διαφορών ανταγωνισμού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2839814 359 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-02
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Αντωνοπούλου Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαράλαμπος Παμπούκης, Καθηγητής, Νομική Σχολή Αθηνών
Ελένη Μουσταΐρα, Καθηγήτρια, Νομική Σχολή Αθηνών
Αναστάσιος Γουργουρίνης, Λέκτορας, Νομική Σχολή Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δικαστικός έλεγχος των διαιτητικών αποφάσεων επί διαφορών ανταγωνισμού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δικαστικός έλεγχος των διαιτητικών αποφάσεων επί διαφορών ανταγωνισμού
Περίληψη:
H παρούσα εργασία αποτελεί αποτέλεσμα μελέτης των κανόνων ανταγωνισμού, και συγκεκριμένα των διαφορών που απορρέουν από τα άρθρα 101 και 102 ΣΛΕΕ. Παράλληλα, εξετάζεται η φύση των κανόνων ανταγωνισμού ως κανόνων δημοσίας τάξεως, του ιδιωτικοδιεθνολογικού χαρακτήρα τους ως διατάξεων αναγκαστικού δικαίου (κατά το άρθρο 9 του Κανονισμού 593/2008 για το εφαρμοστέο δίκαιο στις συμβατικές ενοχές (Ρώμη Ι)), αλλά και η δημόσια υφή τους καθώς τίθενται για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να γίνει εκτενής ανάλυση, μέσα από τη μελέτη της θεωρίας και της νομολογίας, του δικαστικού ελέγχου τους και συγκεκριμένα των κριτηρίων με βάση τα οποία, τα δικαστήρια προχωρούν στον έλεγχο των διαιτητικών αποφάσεων που αντιμετώπισαν διαφορές ανταγωνισμού.
Ο δικαστικός έλεγχος των διαιτητικών αποφάσεων διακρίνεται, όπως αναλύθηκε, με κριτήριο το αν πρόκειται για ημεδαπές ή αλλοδαπές διαιτητικές αποφάσεις. Επί ημεδαπών διαιτητικών αποφάσεων ο δικαστικός έλεγχος ασκείται μέσω της αγωγής ακύρωσης και της αγωγής (ή ένστασης) αναγνώρισης της ανυπαρξίας τους, ενώ επί αλλοδαπών διαιτητικών αποφάσεων, ο δικαστικός έλεγχος ασκείται μέσω του θεσμού της αναγνώρισης του δεδικασμένου και της διαδικασίας κήρυξης της εκτελεστότητας.
Επιπλέον, εξετάζεται το μέτρο ελέγχου η περίπτωση δηλαδή απόρριψης της αναγνώρισης και εκτέλεσης διαιτητικής αποφάσεως όπου η αρμόδια αρχή της χώρας από την οποία ζητείται η αναγνώριση και εκτέλεση διαπιστώνει ότι η αναγνώριση και η εκτέλεση της αποφάσεως θα ήταν αντίθετη προς την δημοσία τάξη της εν λόγω χώρας (άρθρο 5 παρ. 2 περιπτ. β’ Σύμβασης Νέας Υόρκης του 1958 περί αναγνωρίσεως και εκτελέσεως αλλοδαπών διαιτητικών αποφάσεων (Ν.Δ. 4220/1961).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο
Συγκριτικό Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Διαφορές ανταγωνισμού, Δικαστικός έλεγχος, Διεθνής εμπορική διαιτησία, Ιδιωτικό διεθνές δίκαιο, Αναγνώριση και εκτέλεση αλλοδαπών διαιτητικών αποφάσεων, Έκταση και ένταση δικαστικού ελέγχου
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
69
Αριθμός σελίδων:
70
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Δικαστικός έλεγχος διαιτητικών αποφάσεων επί διαφορών ανταγωνισμού_.pdf
792 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.