Η μελέτη των μαθηματικών ικανοτήτων σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και η επίδραση του φύλου.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2840678 361 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-15
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κοκκίνη-Ντρένη Αργυρώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πέτρος Ρούσσος, Επιβλέπων ( Αναπληρωτής Καθηγητής Γνωστικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Ασημίνα Ράλλη ( Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εξελικτικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Φωτεινή Πολυχρόνη, (Επίκουρη Καθηγήτρια Μαθησιακών Δυσκολιών, Τμήμα Ψυχολογίας,Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η μελέτη των μαθηματικών ικανοτήτων σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και η επίδραση του φύλου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η μελέτη των μαθηματικών ικανοτήτων σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και η επίδραση του φύλου
Περίληψη:
Η σχέση των παιδιών με τα μαθηματικά αποτελεί ένα αντικείμενο μελέτης, το οποίο έχει απασχολήσει αρκετούς ψυχολόγους. Από τη προσχολική ηλικία τα παιδιά διαθέτουν μια άτυπη γνώση της έννοιας του αριθμού και εφαρμόζουν μαθηματικούς κανόνες στο παιχνίδι τους. Επίσης, ένας τομέας που έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για τη σύγχρονη ψυχολογία, είναι η επίδραση του φύλου στη μαθηματική ικανότητα. Οι διαφορές στις μαθηματικές επιδόσεις των κοριτσιών και των αγοριών εμφανίζονται κυρίως στο τέλος της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και παγιώνονται κατά τη φοίτηση τους στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου καλούνται να επιλέξουν το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν. Εντούτοις, έχει παρατηρηθεί πως από την αρχή της σχολικής ζωής ελλοχεύουν κάποιες διαφοροποιήσεις στο τρόπο αντίληψης και επίλυσης των μαθηματικών. Τα αγόρια κάνουν πιο εύκολα τις μαθηματικές πράξεις και επιλύουν πιο γρήγορα τα προβλήματα στηριζόμενα στις προηγούμενες γνώσεις τους. Τα κορίτσια αντιλαμβάνονται καλυτέρα τα ζητούμενα ενός προβλήματος και είναι πιο προσεκτικά κατά την επίλυση του, ωστόσο καθυστερούν στην εκτέλεση των πράξεων.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης του φύλου στη μαθηματική ικανότητα παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (α΄ και β΄ δημοτικού) που φοιτούν στον ελληνικό εκπαιδευτικό χώρο. Για τη μέτρηση της μαθηματικής ικανότητας χρησιμοποιήθηκε η 3η έκδοση του εργαλείου «Βρετανική Κλίμακα Ικανοτήτων» (BAS 3) και ειδικότερα επιλέχθηκαν οι κλίμακες: «Συνολική μαθηματική ικανότητα», «Πρώτες αριθμητικές έννοιες», «Αριθμητικές δεξιότητες», «Ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών» και «Ποσοτική συλλογιστική ικανότητα». Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα στα δυο φύλα στη μαθηματική ικανότητα ωστόσο εμφανίστηκαν διαφοροποιήσεις υπέρ των αγοριών στις κλίμακες «αριθμητικές δεξιότητες» και «ποσοτική συλλογιστική ικανότητα». Τέλος, φαίνεται ότι η ηλικία επηρεάζει τη μαθηματική επίδοση, όπως και ήταν αναμενόμενο, καθώς η αύξηση του μαθηματικού υπόβαθρού έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των λαθών στις πράξεις και στην επίλυση προβλημάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Μαθηματική επίδοση, μαθηματική ικανότητα, αριθμητικές δεξιότητες, τρόπος επίλυσης προβλημάτων, ποσοτική συλλογιστική ικανότητα, BAS 3
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
46
Αριθμός σελίδων:
62
Αργυρώ Κοκκίνη Ντρένη Διπλωματική Εργασία ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου..pdf (725 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο