«Διερευνώντας τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις ενηλίκων με κοχλιακό εμφύτευμα: χειραφετική έρευνα»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2843712 505 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-22
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Δεληγιάννη Ευρυδίκη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευδοξία Ντεροπούλου
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Διερευνώντας τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις ενηλίκων με κοχλιακό εμφύτευμα: χειραφετική έρευνα»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Διερευνώντας τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις ενηλίκων με κοχλιακό εμφύτευμα: χειραφετική έρευνα»
Περίληψη:
Μελετώντας τη βιβλιογραφία σχετικά με την κώφωση, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν έρευνες πάνω στην ιατρική πλευρά της κώφωσης ως αναπηρία καθώς και χειραφετικές έρευνες σε Κωφούς ως μέλη μιας γλωσσικής-πολιτισμικής κοινωνικής ομάδας. Παράλληλα, υπάρχουν κι έρευνες σχετικά με τους κοχλιακά εμφυτευμένους κωφούς διάφορων θεμάτων και προσεγγίσεων (ιατρική, εκπαιδευτική κλπ). Αυτό το οποίο λείπει είναι οι χειραφετικές έρευνες σε κωφούς με κοχλιακό. Η παρούσα εργασία λοιπόν επιχειρεί να καλύψει το συγκεκριμένο ερευνητικό κενό.
Πρόκειται λοιπόν για ποιοτική, χειραφετικού τύπου έρευνα με σκοπό να παρουσιαστούν οι υποκειμενικές φωνές των ίδιων των ατόμων με κοχλιακό εμφύτευμα. Το ακριβές θέμα του ερευνητικού ενδιαφέροντος αφορά τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις των κοχλιακά εμφυτευμένων ενηλίκων. Τo συγκεκριμένο θέμα καθώς και τα ερευνητικά ερωτήματα συνδιαμορφώθηκαν κατόπιν συζητήσεως μεταξύ των ατόμων του δείγματος και δεν επιβλήθηκαν από την ίδια την ερευνήτρια. Όλη η πορεία της έρευνας και τα ευρήματά της ελέγχονταν πάντα από τα άτομα του δείγματος που μπορούσαν να εκφέρουν άποψη για όλα τα ερευνητικά ζητήματα κι ιδιαίτερα τις ανάλυση. Λόγω του ότι πρόκειται για ποιοτική έρευνα, το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε είναι οι συνεντεύξεις με κάθε άτομο ξεχωριστά. Το δείγμα αποτελείται από 5 ενήλικα άτομα, με κοχλιακό-συμπεριλαμβανομένης της ερευνήτριας. Ως προς τη μέθοδο ανάλυσης, χρησιμοποιήθηκε η θεματική ανάλυση περιεχομένου.
Όπως προέκυψε από τα ερευνητικά ευρήματα, δεν είναι η κοχλιακή εμφύτευση η μοναδική παράμετρος που προσδιορίζει την ύπαρξη ή όχι προκλήσεων στον τομέα της επικοινωνίας, αλληλεπιδράσεων, κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων: όσο καθοριστική κι αν είναι η αλλαγή που συντελέστηκε μετά το κοχλιακό το οποίο πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα από τη μεριά του ατόμου, σημαντική παράμετρος είναι και το εκάστοτε κοινωνικό περιβάλλον που αποδέχεται ή όχι την ιδέα της διαφορετικότητας καθώς και το κατά πόσο έχει τη διάθεση να κάνει βήματα προσέγγισης του ατόμου με κοχλιακό. Επίσης, παρατηρείται μια σύγκρουση μεταξύ ατομικής και συλλογικής ταυτότητας, ενώ κανένας από τους συμμετέχοντες δεν αυτοπροσδιορίζεται με όρους πολιτισμικού μοντέλου της κώφωσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
ενήλικες κοχλιακά εμφυτευμένοι κωφοί, πολιτισμικά Κωφοί, διαπροσωπικές σχέσεις, χειραφετική έρευνα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
283
Αριθμός σελίδων:
272
Αρχείο: