Περιφερικοί νευρικοί αποκλεισμοί στο τραύμα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2849541 444 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιοχική Αναισθησία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-29
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σουβατζόγλου Ρίζος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεοδόσιος Σαραντέας, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τατιανή Σιδηροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεωργία Κωστοπαναγιώτου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Περιφερικοί νευρικοί αποκλεισμοί στο τραύμα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Περιφερικοί νευρικοί αποκλεισμοί στο τραύμα
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να μελετήσει τα οφέλη που μπορεί να έχει ο πολυτραυματίας από την εφαρμογή των ΠΝΑ στον έλεγχο του πόνου του. Να αναλυθούν οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η αντιμετώπιση του πόνου στον πολυτραυματία, να αποσαφηνιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι από την εφαρμογή της περιοχικής αναισθησίας στα ΤΕΠ. Οι ξεχωριστές συνθήκες του τραύματος χρήζουν διαφορετικής προσέγγισης σχετικά με την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής, στον κατάλληλο ασθενή και τον κατάλληλο χρόνο, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της και να μην παρεμποδίσει την διαδικασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των βασικών επιπλοκών στο τραύμα.
Μεθοδολογία: Η αντιμετώπιση του πόνου στον πολυτραυματία είναι πρόκληση στο περιβάλλον των ΤΕΠ. Είναι πλέον γνωστό ότι ο πόνος επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία έχοντας επιπτώσεις και στην έκβαση του πολυτραυματία. Στην εργασία αυτή θα αναφερθούν οι συνέπειες του υποθεραπευόμενου πόνου. Ο αντιμετώπιση του τραύματος επίσης συνδέεται και με επώδυνες παρεμβάσεις στον τραυματία προϋποθέτοντας την χορήγηση αναλγησίας και καταστολής, πρακτική που πολλές φορές αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στον τραυματία. Θα γίνει αναφορά στην σύγχρονη αντίληψη της αντιμετώπισης του πόνου, με φαρμακευτικούς παράγοντες. Θα αναλυθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχικής αναισθησίας στην αντιμετώπιση του οξέος μετεγχειρητικού πόνου, με ιδιαίτερη αναφορά στην ραγδαία εξέλιξη που έχει φέρει η χρήση των υπερήχων στα ποσοστά επιτυχίας και στην ασφάλεια. Ιδιαίτερη ανάλυση γίνεται στην διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στην λήψη αποφάσεων σχετικά με τους περιφερικούς νευρικούς αποκλεισμούς, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες στον πολυτραυματία σχετικά με την λήψη συγκατάθεσης, τον τύπο του τραύματος, τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Η βασική ανάλυση αφορά την λεπτομερή περιγραφή των βασικών ειδών τραύματος και ταυτόχρονα την προσπάθεια για λεπτομερή περιγραφή των βασικών τεχνικών περιφερικών νευρικών αποκλεισμών με επισήμανση των προσαρμογών στην τεχνική όπου αυτό είναι απαραίτητο για τις συνθήκες του κάθε τύπου τραύματος.
Συμπεράσματα: Ο πόνος στο τραύμα περιγράφεται ως σοβαρός και παραμένει υποθεραπευόμενος στο χώρο των ΤΕΠ. Η συστηματική χορήγηση αναλγητικών αποτελεί την πιο συχνή πρακτική καταπολέμησης του, χωρίς να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Από την άλλη παρουσιάζει πολλές παρενέργειες αποτρέποντας την χορήγησή τους σε ικανοποιητικές ποσότητες. Οι ΠΝΑ παρουσιάζουν ένα πολύ ικανοποιητικό προφίλ στην καταπολέμηση του πόνου στον τραυματία με πολλά πλεονεκτήματα και ελάχιστα μειονεκτήματα. Επιπλέον η εισαγωγή των υπερήχων στην περιοχική αναισθησία έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην ασφάλεια των αποκλεισμών. Παρόλα αυτά η εφαρμογή τους στον πολυτραυματία παραμένει περιστασιακή. Η εκπαίδευση των ομάδων τραύματος στην εφαρμογή περιοχικής αναισθησίας στο ΤΕΠ, η δημιουργία κατάλληλων υποδομών στους χώρους υποδοχής τραυματιών και η θέσπιση πρωτόκολλων για την ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή των ΠΝΑ και στο τραύμα θα οδηγήσει στην ευρεία χρήση τους και στον πολυτραυματία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Περιφερικοί νευρικοί αποκλεισμοί, Τραύμα, Πολυτραυματίας, Υπέρηχος, Περιοχική αναισθησία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
156
Αριθμός σελίδων:
116
Πτυχιακή εργασία Σουβατζόγλου Ρίζου FINAL (1)-converted.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο