Ο πόνος στις λειτουργικές διαταραχές του στοματογναθικού συστήματος

Διπλωματική Εργασία uoadl:2850575 262 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αλγολογία: Αντιμετώπιση του πόνου, διάγνωση και θεραπεία. Φαρμακευτικές, παρεμβατικές και άλλες τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-04
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μόραλη Αθανασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βύρων Δρούκας, Ομότιμος Καθηγητής, Οδοντιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αικατερίνη Μελεμενή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αθανασία Τσαρουχά, Επίκουρος Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο πόνος στις λειτουργικές διαταραχές του στοματογναθικού συστήματος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο πόνος στις λειτουργικές διαταραχές του στοματογναθικού συστήματος
Περίληψη:
Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών στην παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία που αφορά στο αντικείμενο του πόνου και ιδιαίτερα του Στοματοπροσωπικού Πόνου (ΣΠ). Προκειμένου να γίνεται σωστή και έγκαιρη διάγνωση, είναι αναγκαία η διαρκής προσπάθεια και ενημέρωση του κλινικού, έτσι ώστε να εφαρμόσει τελικά και το σωστό θεραπευτικό σχήμα.
Στο γενικό μέρος της εργασίας αυτής, περιγράφεται αρχικά ο όρος Δυσλειτουργία του Στοματογναθικού Συστήματος (ΣΣ), που αφορά στο σύνολο των παθολογικών καταστάσεων που εκδηλώνονται πρωτογενώς ή δευτεροπαθώς στο Στοματογναθικό Σύστημα και την ευρύτερη περιοχή του, αλλά και οι ορολογίες που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό. Παρατίθενται οι βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν τις λειτουργικές διαταραχές του ΣΣ, τεκμηριώνοντας τα δεδομένα μέσα από μεγάλο αριθμό επιδημιολογικών ερευνών, ενώ δίνεται έμφαση στα σημεία και τα συμπτώματα δυσλειτουργίας, καθώς και στη συχνότητα εμφάνισής τους στα πληθυσμιακά δείγματα.
Εν συνεχεία του πρώτου μέρους της εργασίας, δίνεται μεγάλη βάση στην αιτιολογία δυσλειτουργίας του ΣΣ, περιγράφοντας αναλυτικά τις πέντε θεωρίες περί μετατόπισης των κονδύλων, τη νευρομυϊκή, τη μυϊκή, την ψυχοφυσιολογική και την ψυχολογική, καταλήγοντας στο πολυπαραγοντικό πρότυπο αιτιολογίας και ελαχιστοποιώντας την ισχύ της σύγκλεισης ως κύριου αιτιολογικού παράγοντα, όπως πίστευαν στο παρελθόν. Σημαντική, ωστόσο, φαίνεται να είναι η επίδραση των παραλειτουργικών έξεων, των γενικότερων προβλημάτων υγείας, των συστηματικών και ψυχολογικών παραγόντων, καθώς και της συννοσηρότητας με άλλες παθολογικές καταστάσεις στην αιτιολογία των λειτουργικών διαταραχών του ΣΣ.
Στο δεύτερο και ειδικό μέρος αυτής της εργασίας περιγράφονται αναλυτικά τα είδη του πόνου (κατηγοριοποιώντας τον με βάση δύο παραμέτρους: τη χρονική του διάρκεια και την παθολογική του φυσιολογία), τα αίτια του πόνου, με τις αρθρίτιδες να αποτελούν τη συχνότερη αιτία, ενώ γίνεται και αναφορά στις συχνότερες θέσεις εντόπισης του πόνου.
Η εργασία καταλήγει με μία εκτενή ανασκόπηση του Στοματοπροσωπικού Πόνου, πιο συγκεκριμένα, δίνοντας έμφαση τόσο στα αίτιά του, όπου η δυσλειτουργία των ΚΓΔ αποτελεί την αμεσότερη αιτία ΣΠ, όσο και στην ταξινόμησή του. Στη συνέχεια, παρατίθενται δεδομένα που αφορούν στα χαρακτηριστικά και στην ποιότητα του πόνου ανάλογα με το είδος, ενώ απώτερος σκοπός, μέσα από εκτεταμένη περιγραφή, αποτελεί η ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο λήψης ενός λεπτομερούς ιστορικού, το πρωτόκολλο κλινικής εξέτασης που πρέπει να ακολουθηθεί και η ανάγκη ενίσχυση της γνώσης για τις διάφορες παθολογικές καταστάσεις στην περιοχή, προκειμένου ο κλινικός να οδηγηθεί σε σωστή διαφορική διάγνωση και θεραπεία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πόνος, Στοματοπροσωπικός πόνος, Λειτουργικές διαταραχές, Στοματογναθικό σύστημα,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
103
Αριθμός σελίδων:
72
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (704 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο