Τιμολόγηση Φαρμάκων & Επιχειρηματική Ελευθερία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2855492 463 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δίκαιο Κοινωνικής Προστασίας
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-08
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Λογαράς Σπυρίδων
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου - Καθηγήτρια - Νομικής - Νομική Σχολή Αθηνών
Αικατερίνη Ηλιάδου - Επίκουρη Καθηγήτρια - Νομικής - Νομική Σχολή Αθηνών
Θεοδώρα Αντωνίου - Καθηγήτρια - Νομικής - Νομική Σχολή Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τιμολόγηση Φαρμάκων & Επιχειρηματική Ελευθερία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τιμολόγηση Φαρμάκων & Επιχειρηματική Ελευθερία
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση του φαρμακευτικού κλάδου και συγκεκριμένα η παρουσίαση της διαδικασίας και της νομοθεσίας που διέπει την τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο, όσο και στην Ε.Ε. Η συγκεκριμένη εργασία επιθυμεί να δώσει στον αναγνώστη μια εικόνα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της αγοράς του φαρμάκου, καθώς και των πολιτικών που ασκούνται μέσω του εκάστοτε νομοθετικού πλαισίου. Ο φαρμακευτικός κλάδος παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, ειδικά από κοινωνική σκοπιά, καθώς σχετίζεται άμεσα με την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Αρχικά, παρουσιάζεται η διττή φύση του φαρμάκου ως κοινωνικού και οικονομικού αγαθού, καθώς και οι κατηγορίες του και οι ιδιαιτερότητες της εν λόγω αγοράς. Περαιτέρω, γίνεται εκτενής αναφορά στα συνταγματικά ερείσματα της κρατικής παρέμβασης στη ρύθμιση τιμών των φαρμάκων, στην επιρροή του Δικαίου της Ένωσης στο χώρο του φαρμάκου καθώς και στην ρυθμιστική παρέμβαση του Ελληνικού κράτους στην τιμολόγηση των φαρμάκων από το προϊσχύον δίκαιο του ν. 2992/2002 έως και το ισχύον σύστημα τιμολόγησης του ν. 4213/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν. 4336/2015, με αναφορά και σε ειδικότερα ζητήματα όπως το rebate και το clawback κ.α.
Ακολούθως, περιγράφεται η σχέση σύγκρουσης μεταξύ επιχειρηματικής ελευθερίας των φαρμακευτικών εταιρειών και δημοσίου συμφέροντος της προστασίας της υγείας των πολιτών, μέσω νομολογιακής επισκόπησης των πιο πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Τέλος, γίνεται αναφορά και στο δημοσιονομικό συμφέρον του κράτους και ειδικότερα στην αρχή της οικονομικής βιωσιμότητας του Δημοσίου και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, ως περιορισμό της επιχειρηματικής ελευθερίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον φαρμακευτικό κλάδο, καθώς και καταγράφονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εμπορικό Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Φαρμακευτική αγορά, φάρμακο ως κοινωνικό και οικονομικό αγαθό, ελευθερία ανταγωνισμού και ελεύθερη κυκλοφορία φαρμάκων εντός Ε.Ε., τιμολόγηση φαρμάκων, κρατική ρυθμιστική παρέμβαση, επιχειρηματική ελευθερία, φαρμακευτικές εταιρίες, δημόσιο συμφέρον προστασίας της υγείας, δημοσιονομικό συμφέρον, οικονομική βιωσιμότητα Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
129
Αριθμός σελίδων:
54
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΓΑΡΑ - ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (1).pdf
632 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.