Ο ρόλος και η συνεισφορά του νοσηλευτή στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας με τη συμβολή των σύγχρονων και έξυπνων τεχνολογιών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2860574 268 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πληροφορική Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-13
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Βασιλείου Επαμεινώνδας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Βέργαδος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Άγγελος Μιχάλας, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Θεόδωρος Μαριόλης-Σαψάκος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος και η συνεισφορά του νοσηλευτή στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας με τη συμβολή των σύγχρονων και έξυπνων τεχνολογιών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος και η συνεισφορά του νοσηλευτή στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας με τη συμβολή των σύγχρονων και έξυπνων τεχνολογιών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι φορετές και εμφυτεύσιμες συσκευές ή τα ηλεκτρονικά εισήλθαν γρήγορα στον τομέα της ψηφιακής υγείας με διάφορες βιοϊατρικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και καταγραφής των ζωτικών σημείων των ανθρώπων με στόχο τη βελτίωση της υγείας τους και της οικογένειάς τους. Μερικές από αυτές τις τεχνολογίες γίνονται μέρος της καθημερινής ζωής με τη μορφή αξεσουάρ όπως έξυπνα ρολόγια, περιβραχιόνια και γυαλιά.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση της βιβλιογραφίας σχετικά με την εφαρμογή των φορετών συσκευών και σύγχρονων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας τόσο στις χώρες της Ευρώπης όσο και στην Ελλάδα.
Μεθοδολογία: Η παρούσα εργασία είναι ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας έγινε στο pubmed, στο google και στο google scholar. Χρησιμοποιήθηκαν οι λέξεις κλειδιά: wearable devices, wearable medical devices, internet of things, smart cities, smart card, healthcare είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό παρεμβάλλοντας τη λέξη AND. Δεν τέθηκε χρονικός περιορισμός.
Αποτελέσματα: Οι φορετές συσκευές χρησιμοποιούνται συχνά για την παρακολούθηση των ζωτικών σημείων ενός χρήστη ή δεδομένων που σχετίζονται με την υγεία και την καταλληλότητα, την τοποθεσία ή ακόμα και τη προβολή συναισθημάτων. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της φορητής τεχνολογίας είναι η δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο, επιτρέποντας την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ ενός δικτύου και της συσκευής. Οι φορητές συσκευές επιδόσεων και οι αισθητήρες καθίστανται πιο εύκολα διαθέσιμες στο γενικό πληθυσμό και τις αθλητικές ομάδες για να παρακολουθούν λειτουργικές κινήσεις, φορτία εργασίας και βιομετρικούς δείκτες για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης και την ελαχιστοποίηση των τραυματισμών. Άλλες φορετές συσκευές που βρέθηκαν ήταν αισθητήρες κίνησης, όπως βηματοδότες, επιταχυνσιόμετρα / γυροσκόπια και συσκευές δορυφορικής πλοήγησης GPS. Οι φυσιολογικοί αισθητήρες περιλαμβάνουν μετρητές καρδιακού ρυθμού, ανιχνευτές ύπνου, αισθητήρες θερμοκρασίας και ενσωματωμένους αισθητήρες. Σε πολλές χώρες υπάρχουν οι έξυπνες κάρτες, οι οποίες έχουν ενσωματωμένους μικροεπεξεργαστές και περιέχουν σημαντικές πληροφορίες για το άτομο που τις κατέχει, τόσο βιομετρικά χαρακτηριστικά όσο και δεδομένα υγείας. Οι φορητές συσκευές που παρέχουν συστήματα απομακρυσμένης παρακολούθησης μπορούν να μετριάσουν τα θέματα πρόσβασης ασθενών, ειδικά για εκείνους που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, μειώνοντας τις απώλειες εργατοωρών και το φόρτο εργασίας των επαγγελματιών υγείας. Υπάρχει πλήθος εφαρμογών που οριοθετούν την έξυπνη υγεία, όπως η OpenAPS - χορήγηση ινσουλίνης κλειστού βρόχου, η παρακολούθηση της γλυκόζης, η παρακολούθηση της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, οι συνδεδεμένοι εισπνευστήρες, οι αισθητήρες που καταναλώνονται, οι συνδεδεμένοι φακοί επαφής, η εφαρμογή παρακολούθησης της Apple κατά της κατάθλιψης, οι εξετάσεις πήξης με ένα σύστημα με δυνατότητα σύνδεσης με Bluetooth, το λογισμικό ResearchKit της Apple για τη διαχείριση της αρθρίτιδας, το Project Blue Sky για τη νόσο του Parkinson.
Συμπεράσματα: Από την ανασκόπηση της παρούσας βιβλιογραφίας προέκυψε ότι σε αρκετές χώρες του κόσμου υπάρχουν πολλές φορετές συσκευές που χρησιμοποιούνται στον τομέα της υγείας. Οι συσκευές αυτές αφορούν κυρίως την παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών και την κινητική τους κατάσταση. Το όφελος από τη χρήση αυτών των συσκευών είναι πολυδιάστατο. Στην Ελλάδα, όμως, η χρήση των φορετών συσκευών είναι σε πρώιμο στάδιο και χρήζει περαιτέρω ανάπτυξης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Φορετές συσκευές, Διαδίκτυο των πραγμάτων, Υγειονομική περίθαλψη, Έξυπνη κάρτα, Έξυπνη υγεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
257
Αριθμός σελίδων:
238
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Vasileiou Epameinondas Master.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.