Συγκριτική μελέτη της επιβάρυνσης, των στρατηγικών αντιμετώπισης και του οικογενειακού κλίματος φροντιστών ασθενών με άνοια και με άλλα ψυχογηριατρικά νοσήματα.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2862004 362 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διασυνδετική Ψυχιατρική και Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κοτρώτσου Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρωσσέτος Γουρνέλλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Μιχόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Φερεντίνος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική μελέτη της επιβάρυνσης, των στρατηγικών αντιμετώπισης και του οικογενειακού κλίματος φροντιστών ασθενών με άνοια και με άλλα ψυχογηριατρικά νοσήματα.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συγκριτική μελέτη της επιβάρυνσης, των στρατηγικών αντιμετώπισης και του οικογενειακού κλίματος φροντιστών ασθενών με άνοια και με άλλα ψυχογηριατρικά νοσήματα.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Εκτενής βιβλιογραφία έχει καταδείξει τις επιπτώσεις της φροντίδας στις οικογένειες ασθενών με άνοια και με άλλα ψυχογηριατρικά νοσήματα, όπως η ψύχωση και η κατάθλιψη. Δυσμενείς και συχνά αποδιοργανωτικές συνέπειες υπάρχουν τόσο για τον ασθενή όσο και για την οικογένεια . Ελάχιστες όμως είναι οι συγκριτικές μελέτες που έχουν γίνει σε σχέση με το πώς και αν διαφέρουν τα επίπεδα επιβάρυνσης , οι στρατηγικές αντιμετώπισης άγχους και η αλληλεπίδραση των οικογενειακών μελών μεταξύ των διαφορετικών ομάδων φροντιστών. Η παρούσα εργασία έχει δυο σκοπούς: πρώτον τη μελέτη της επιβάρυνσης , των στρατηγικών διαχείρισης άγχους και της οικογενειακής λειτουργίας μεταξύ δυο ομάδων φροντιστών (φροντιστών ασθενών με άνοια- φροντιστών ασθενών με άλλα ψυχογηριατρικά νοσήματα) και δεύτερον την αναγνώριση των παραγόντων που συσχετίζονται με την επιβάρυνση του φροντιστή.
Μέθοδος Το δείγμα αντλήθηκε από δυο πλαίσια. Είκοσι εννιά φροντιστές ασθενών με άνοια αξιολογήθηκαν στο Κέντρο Ημέρας της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» και τριάντα φροντιστές ασθενών με άλλα ψυχογηριατρικά νοσήματα (ψυχωτικές, συναισθηματικές διαταραχές) αξιολογήθηκαν στο Ψυχογηριατρικό Ιατρείο του Νοσοκομείου «Αττικόν». Οι φροντιστές αξιολογήθηκαν ως προς την επιβάρυνση (Zarit Burden Interview), τις στρατηγικές διαχείρισης άγχους (Brief Cope) και την οικογενειακή λειτουργία (Score 15 Index of Family Functioning and Change). Επιπλέον, οι ασθενείς με άνοια αξιολογήθηκαν γνωστικά, λειτουργικά και συμπεριφορικά με τη χρήση σταθμισμένων νευροψυχολογικών δοκιμασιών (Mini Mental State Examination, 15-item Geriatric Depression Scale, Katz Index of Independence in Activities of Daily Living, Instrumental Activities of Daily Living, Neuropsychiatric Inventory).
Αποτελέσματα Οι δυο ομάδες φροντιστών δε διέφεραν ως προς την ηλικία, την εκπαίδευση, το φύλο, τη συγγενική σχέση με τον ασθενή και τη διαμονή. Το 41,38% των φροντιστών ασθενών με άνοια παρουσίαζε υψηλή επιβάρυνση (Zarit Burden Interview>40). Το αντίστοιχο ποσοστό υψηλής επιβάρυνσης στους φροντιστές ασθενών με ψυχιατρικά νοσήματα ήταν 33,33%. Οι φροντιστές ανοϊκών ασθενών παρουσίαζαν στατιστικά σημαντική υψηλότερη μέση τιμή στo σχεδιασμό, ως στρατηγική διαχείρισης του άγχους,(M=6,41, SD=1,40) σε σχέση με τους φροντιστές ψυχογηριατρικών ασθενών (Μ=5,57, SD=1,68, p=0,039). Όσον αφορά την οικογενειακή λειτουργία, οι φροντιστές ασθενών με ψυχογηριατρικά νοσήματα σημείωσαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερη μέση τιμή (Μ=10,76, SD= 3,35) στην αξιολόγηση των «δυνατών σημείων και ικανότητας προσαρμογής» από ότι οι φροντιστές ασθενών με άνοια (Μ=8,86 ,SD= 3,31, p=0,032).
Ανάλυση πολλαπλής γραμμικής παλλινδρόμησης έδειξε ότι οι παράγοντες που συνδέονται ανεξάρτητα με την επιβάρυνση των φροντιστών ήταν: το θηλυκό φύλο (p=0,037), η μεγαλύτερη ηλικία του ασθενή (p=0,014), η μεγαλύτερη ηλικία έναρξης της νόσου (p=0,033), η υψηλότερη βαθμολογία στην υποκλίμακα «άρνηση» του ερωτηματολογίου στρατηγικών διαχείρισης άγχους (p=0,006) και η υψηλότερη βαθμολογία στην υποκλίμακα «δυνατά σημεία και ικανότητα προσαρμογής» του ερωτηματολογίου οικογενειακής λειτουργίας (p=0,001), η οποία αντιστοιχεί σε μικρότερη αίσθηση των φροντιστών ότι εισακούγονται στην οικογένεια και ότι βρίσκουν νέους τρόπους να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Αντίθετα, με σταθμισμένη την επίδραση των παραπάνω παραγόντων, οι δυο ομάδες φροντιστών δεν παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση στα επίπεδα επιβάρυνσης.
Συμπέρασμα: H μελέτη επισημαίνει τα σχετικά υψηλά ποσοστά επιβάρυνσης τόσο για την ομάδα φροντιστών ανοϊκών ασθενών όσο για την ομάδα φροντιστών ψυχογηριατρικών ασθενών καθώς και τη μεγαλύτερη ικανότητα προσαρμογής στη νόσο που παρουσιάζουν οι φροντιστές ψυχογηριατρικών ασθενών σε σύγκριση με τους φροντιστές ανοϊκών ασθενών. Οι παράγοντες των ασθενών και των φροντιστών που σχετίστηκαν με την επιβάρυνση και στις δυο ομάδες επισημαίνουν την ανάγκη ύπαρξης παρεμβάσεων που θα βοηθάνε τους φροντιστές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νόσου και να υιοθετήσουν λειτουργικές στρατηγικές διαχείρισης άγχους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Άνοια, Ψυχογηριατρικά νοσήματα, Επιβάρυνση, Στρατηγικές αντιμετώπισης, Οικογενειακή λειτουργία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
66
Αριθμός σελίδων:
61
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Κοτρώτσου εργασια !.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.