Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και συλλογική αγωγή μέσα από επισκόπηση σύγχρονης νομολογίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2863504 460 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αστικό Δίκαιο και Σύγχρονες Οικονομικές Συναλλαγές
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-20
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μαούνη Αργυρώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παρασκευή Παπαρσενίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νομικής Σχολής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και συλλογική αγωγή μέσα από επισκόπηση σύγχρονης νομολογίας
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Γαλλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και συλλογική αγωγή μέσα από επισκόπηση σύγχρονης νομολογίας
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία συνδυάζονται δύο κεντρικά ζητήματα της ύλης του Δικαίου της Προστασίας του Καταναλωτή, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελούν το καθένα αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης: οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και η εν στενή εννοία συλλογική αγωγή που παρέχεται ως εργαλείο στις ενώσεις καταναλωτών για την προάσπιση των συμφερόντων της ολότητας.
H εργασία διαρθρώνεται σε πέντε μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, με αναφορά στην Οδηγία 2005/29/ΕΚ, τις εθνικές διατάξεις του Nόμου 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών και στη μεθοδολογία για την κρίση περί του θεμιτού ή μη χαρακτήρα μίας εμπορικής πρακτικής. Ακολουθεί επισκόπηση νομολογίας των πλέον πρόσφατων και σημαντικών αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και παράθεση εγγράφων πορισμάτων – συστάσεων του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Το τρίτο μέρος επικεντρώνεται στην stricto sensu συλλογική αγωγή του Ν. 2251/1994, ενώ στο τέταρτο γίνεται μία παρουσίαση συλλογικών αγωγών με νομική βάση τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, εστιάζοντας στις αγωγές δανειοληπτών κατά τραπεζών για δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Στο τελευταίο μέρος, γίνεται αναφορά στη «Νέα Συμφωνία για τους καταναλωτές» που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2018, στην οποία περιλαμβάνονται οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τις αντιπροσωπευτικές αγωγές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λέξεις-κλειδιά:
Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, Συλλογική αγωγή, Νομολογία, Δίκαιο Προστασίας του Καταναλωτή, Οδηγία 2005/29/ΕΚ, Ν. 2251/1994, Παραπλανητικές πρακτικές, Επιθετικές πρακτικές, Συνήγορος του Καταναλωτή, Δάνεια σε ελβετικό φράγκο, Διαφήμιση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αριθμός σελίδων:
128
ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΟΥΝΗ - Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και συλλογική αγωγή (2).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο