Η νομική φύση του Bitcoin

Διπλωματική Εργασία uoadl:2863683 353 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αστικό Δίκαιο και Νέες Τεχνολογίες
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-20
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μάρκου Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ
Παρασκευή Παπαρσενίου, Αν. Καθηγήτρια Νομικής ΕΚΠΑ
Χιωτέλλης Αριστείδης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η νομική φύση του Bitcoin
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η νομική φύση του Bitcoin
Περίληψη:
Ο όρος «bitcoin» αναφέρεται τόσο στο εικονικό νόμισμα «bitcoin» όσο και στο αποκεντρωμένο σύστημα ανταλλαγής νομισμάτων «bitcoin», το οποίο δίνει τη δυνατότητα για τη διεξαγωγή ομότιμων συναλλαγών χωρίς την ύπαρξη μεσαζόντων. Κλειδί για την διασφάλιση της εμπιστοσύνης εντός του συστήματος είναι μία ριζοσπαστική στη σύλληψή της τεχνολογία καταγραφής των διεξαγόμενων συναλλαγών σε έναν δημόσιο ηλεκτρονικό κατάλογο / βάση δεδομένων, που επίσης διατηρείται αποθηκευμένος αποκεντρωμένα στους κόμβους του συστήματος μέσω τεχνολογίας ομότιμων δικτύων [blockchain technology].


Από νομικής άποψης τα εικονικά νομίσματα επίσης δεν θεωρούνται χρήματα εν στενή εννοία. Στην νομική έννοια του χρήματος εμπίπτουν φορείς οικονομικής αξίας που εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες κρατών και χρησιμοποιούνται ευρέως στις συναλλαγές ως μέσο ανταλλαγής της αξίας αυτής. Ειδικότερα, εντός της Ευρωζώνης ως νόμιμο μέσο πληρωμής γίνεται δεκτό μόνο το Ευρώ είτε σε μορφή νομισμάτων/ χαρτονομισμάτων είτε ενσωματωμένο σε ηλεκτρονικό χρήμα. Τα εικονικά νομίσματα δεν χρησιμοποιούνται ευρέως στις συναλλαγές, δεν εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες κρατών και δεν ενσωματώνουν αξία νομισμάτων, που αναγνωρίζονται σύμφωνα με τα παραπάνω ως νόμιμα μέσα πληρωμής από κάποια κρατική οντότητα. Ως εκ τούτου, τα εικονικά νομίσματα δεν εμπίπτουν στην έννοια του χρήματος ή του νομίσματος.


Έτσι, συμπεραίνεται ότι από νομικής άποψης το εικονικό νόμισμα «bitcoin» αποτελεί ουσιαστικά ένα μέσο πληρωμής, που συμφωνείται συμβατικά μεταξύ των συναλλασσομένων μερών. Για τον λόγο αυτόν το εικονικό νόμισμα αποτελεί μέσο εξοφλήσεως μόνο για τις επιχειρήσεις που το δέχονται και εφόσον δέχονται κάθε φορά την εξόφληση απαιτήσεων με βάση αυτό.


Το bitcoin και, γενικότερα, τα εικονικά νομίσματα διαφέρουν από το ηλεκτρονικό χρήμα, όπως αυτό ορίζεται στην Οδηγία 2009/110/ΕΚ, κατά το μέτρο που, στη περίπτωση του εικονικού νομίσματος και σε αντίθεση με το ηλεκτρονικό χρήμα, τα χρηματικά ποσά δεν εκφράζονται σε κάποια κρατικά αναγνωρισμένη μονάδα, όπως, παραδείγματος χάριν, το Ευρώ, αλλά σε μια εικονική μονάδα, όπως είναι το «bitcoin».
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Αστικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ηλεκτρονικό αστικό δίκαιο, ηλεκτρονικό χρήμα, κρυπτονομίσματα, χρήμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
26
Αριθμός σελίδων:
86
Η νομική φύση του Bitcoin.pdf (724 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο