Οι σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών και διευυθυντή ως παράγοντα διαμόρφωσης του σχολικού κλίματος στη σχολική μονάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2864183 390 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συγκριτική Παιδαγωγική, Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-24
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μπόλη Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φασούλης Κωνσταντίνος , Ομότιμος καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. ,Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών και διευυθυντή ως παράγοντα διαμόρφωσης του σχολικού κλίματος στη σχολική μονάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών και διευθυντή ως παράγοντα διαμόρφωσης του σχολικού κλίματος στη σχολική μονάδα
Περίληψη:
Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας, μελετήθηκαν οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα ως παράγοντας διαμόρφωσης του σχολικού κλίματος και ο ρόλος του διευθυντή. Η προσέγγιση του θέματος έγινε μέσα από την ανασκόπηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας αλλά και τη διεξαγωγή μιας μικρής κλίμακας έρευνας με βασικό στόχο να διαφανεί η σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων στη σχολική μονάδα και η συμβολή τους στο σχολικό κλίμα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σύγχρονης βιβλιογραφικής ανασκόπησης, αλλά και τα αποτελέσματα άλλων ερευνών που αναφέρονται στην παρούσα εργασία, τονίζεται η σπουδαιότητα και η συμβολή των διαπροσωπικών σχέσεων στην ποιοτική αναβάθμιση του έργου της σχολικής μονάδας και της εκπαίδευσης. Οι διαπροσωπικές σχέσεις των εκπαιδευτικών, αποτελούν βασικό παράγοντα αποτελεσματικής λειτουργίας της σχολικής μονάδας, καθώς οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις δημιουργούν ένα θετικό σχολικό κλίμα που αντανακλά σε όλους τους τομείς της σχολικής πραγματικότητας. Ένα άλλο μείζον ζήτημα το οποίο επισημάνθηκε είναι ο βασικός ρόλος του διευθυντή της σχολικής μονάδας στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων των εκπαιδευτικών και της δημιουργίας και διατήρησης ενός θετικού σχολικού κλίματος.
Μέσα από το ερευνητικό μέρος της εργασίας, παρουσιάστηκαν οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσουν οι εκπαιδευτικοί στη σχολική μονάδα που υπηρετούν, τα οφέλη που αποκομίζουν απ’ αυτές, τα εμπόδια που παρουσιάζονται, αλλά και τον βασικό ρόλο που κατέχει ο διευθυντής της σχολικής μονάδας στη διαμόρφωση των σχέσεων των εκπαιδευτικών . Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τις διαπροσωπικές τους σχέσεις με τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς είναι θετικές ,ωστόσο διαφέρουν ανάλογα με την υπηρεσιακή τους θέση, την ηλικία τους, τα χρόνια υπηρεσίας τους στην σχολική μονάδα που υπηρετούν και τις περεταίρω σπουδές. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι μια ενδεχόμενη βελτίωση της ποιότητας των παραγόντων που καθορίζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις, θα επιφέρει αύξηση της θετικής απεικόνισης των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών για το κλίμα των διαπροσωπικών σχέσεων που επικρατεί στη σχολική μονάδα που εργάζονται.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
διαπροσωπικές σχέσεις, σχολικό κλίμα, σχολική ηγεσία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
94
Αριθμός σελίδων:
119
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Ειρήνη Μπόλη.-converted.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.