Σύγχρονες ροές ανηλίκων αλλοδαπών στην Ελλάδα. Μελέτη περίπτωσης ασυνόδευτων ανηλίκων αλλοδαπών στην ασφαλή ζώνη του Ε.Ε.Σ. στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ριτσώνας.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2864650 271 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνιολογία και σύγχρονη βιομηχανική κοινωνία: Ειδικά θέματα παιδικής ηλικίας, κοινωνικών μειονοτήτων, εργασίας και εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-01
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Πετράκη Ναταλία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημοσθένης Δασκαλάκης, Καθηγητής, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Μπαμπούνης, Καθηγητής, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγχρονες ροές ανηλίκων αλλοδαπών στην Ελλάδα. Μελέτη περίπτωσης ασυνόδευτων ανηλίκων αλλοδαπών στην ασφαλή ζώνη του Ε.Ε.Σ. στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ριτσώνας.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγχρονες ροές ανηλίκων αλλοδαπών στην Ελλάδα. Μελέτη περίπτωσης ασυνόδευτων ανηλίκων αλλοδαπών στην ασφαλή ζώνη του Ε.Ε.Σ. στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ριτσώνας.
Περίληψη:
Η προσφυγιά και η μετανάστευση δεν είναι νέα φαινόμενα για την Ελλάδα. Όμως, η πρόσφατη προσφυγική κρίση οδήγησε ένα τεράστιο κύμα μεταναστών-προσφύγων σε αυτή, με κορυφαίες τις χρονιές, 2015 και 2016. Έτσι από χώρα εξόδου εξελίχθηκε σε χώρα εισόδου μεταναστών. Μάλιστα, πλέον αποτελεί βασικό κράτος διέλευσης προς άλλα κράτη της Ε.Ε. αλλά και τόπος μόνιμης εγκατάστασης.
Στην εργασία μας προσπαθούμε να αναλύσουμε το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ελλάδα, με βάση τις θεωρητικές προσεγγίσεις και σε συνάρτηση με το παγκόσμιο πλαίσιο. Άλλωστε, είναι αποκαλυπτικό το μέγεθος του προβλήματος που συζητάμε. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2014 καταγράφηκαν 60 εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι, παγκοσμίως.
Όπως η μετανάστευση δεν είναι νέο φαινόμενο, έτσι και τα παιδιά μετανάστες-πρόσφυγες δεν είναι χαρακτηριστικό του σύγχρονου κόσμου. Ανέκαθεν τα παιδιά ήταν τμήμα των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, όμως μόνο πρόσφατα άρχισαν να λαμβάνουν μεγαλύτερη και ειδικότερη προσοχή.
Η έρευνα των παιδιών μεταναστών-προσφύγων, αντιμετωπίζει κάποια μεθοδολογικά προβλήματα. Ωστόσο, γίνεται μια ανάλυση του φαινομένου και μια κατηγοριοποίηση αυτών των παιδιών, ώστε να γίνει ευκολότερη η μελέτη τους. Η μετανάστευση ανηλίκων στην Ελλάδα γίνεται πιο φανερή τα τελευταία χρόνια της προσφυγικής κρίσης, με σημαντικό ποσοστό να είναι ασυνόδευτα.
Τίθενται στην εργασία οι κίνδυνοι και τα ειδικά προβλήματα των παιδιών, που μεταναστεύουν τόσο γενικά όσο και συγκεκριμένα στη χώρα μας. Παράλληλα μελετούμε την προβλεπόμενη προστασία για τα παιδιά μετανάστες-πρόσφυγες και εξετάζουμε την εφαρμογή της στην Ελλάδα. Παρατίθενται ακόμη στοιχεία για την προστασία και την αντιμετώπιση που λαμβάνουν οι ανήλικοι αλλοδαποί στη χώρα μας. Ειδική μνεία γίνεται στον τρόπο υποδοχής και προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, που αποτελούν την πιο κρίσιμη ομάδα παιδιών μεταναστών-προσφύγων.
Για τον παραπάνω λόγο, επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε μια ποιοτική έρευνα στην ασφαλή ζώνη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που στεγάζεται στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ριτσώνας. Στην ασφαλή ζώνη στεγάζονται ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες, συγκεκριμένα αγόρια ηλικίας 14-17 ετών. Η έρευνά μας αποτελείται από δεκαέξι ημι-δομημένες συνεντεύξεις. Επομένως, ο πληθυσμός της έρευνας αποτελείται από δεκαέξι αγόρια ηλικίας 14 έως 17 χρονών. Τα ερευνητικά ερωτήματα αφορούν, την απόφαση για φυγή, τη βοήθεια που/αν δέχθηκαν, το ταξίδι και τί συνάντησαν εκεί, τις δυσκολίες που βίωσαν και την κατάσταση που γνώρισαν, όταν έφθασαν στην Ελλάδα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
μετανάστευση, παιδιά πρόσφυγες-μετανάστες, ανήλικοι ασυνόδευτοι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
78
Αριθμός σελίδων:
196
Diplomatikh_Petraki N..pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο