Επιπτώσεις των μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων-Αντιμετώπιση και στρατηγικές διαχείρισης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2865001 203 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-05
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Χρυσικός Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιπτώσεις των μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων-Αντιμετώπιση και στρατηγικές διαχείρισης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιπτώσεις των μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων-Αντιμετώπιση και στρατηγικές διαχείρισης
Περίληψη:
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι ένα διαχρονικό φυσικό φαινόμενο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις γεωδυναμικές διεργασίες που επικρατούν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μας και διαμορφώνονται στο εσωτερικό της γης. Έχει συμβεί πολλές φορές να ακούσουμε στις ειδήσεις ότι έγινε μια έκρηξη ηφαιστείου σε κάποιο μέρος του πλανήτη. Από την μια μεριά, εντυπωσιαζόμαστε από τις πρωτόγνωρες εικόνες που αντικρίζουμε στις οθόνες μας, όπως τα τεράστια πυρακτωμένα νέφη, τους ήχους της έκρηξης, την λάβα που κινείται και καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της και την αιωρούμενη τέφρα και από την άλλη πλευρά, συνειδητοποιούμε πόσο ανίσχυρος είναι ο άνθρωπος απέναντι στη δύναμη της φύσης. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι ονομάζουν τα ηφαίστεια ως «γίγαντες που κοιμούνται». Ένας γίγαντας που έτσι όμως και ξυπνήσει, μπορεί να σπείρει ορυμαγδό και να θερίσει θλίψη, ειδικά στις περιοχές που οι άνθρωποι είναι απροετοίμαστοι για να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο.
Αυτή την στιγμή, υπάρχουν περίπου 500 ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, από τα οποία κάθε χρόνο περίπου τα 60 εκρήγνυνται, αλλά στην πλειοψηφία τους η δραστηριότητα είναι σχεδόν ασθενής. Κατά καιρούς, έχουν συμβεί μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες αποτελούν πηγή πολλαπλών κινδύνων. Μια βίαιη ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, στις περιουσίες τους, στο δομημένο αστικό περιβάλλον και στην οικονομία.
Για την αντιμετώπιση των ηφαιστειακών εκρήξεων δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα μέτρα πρόληψης, διαχείρισης και αποκατάστασης. Όσον αφορά στην πρόληψη κυρίως γίνεται καταγραφή της δραστηριότητας του ηφαιστείου και σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού σχεδίου εκκένωσης. Στη διαχείριση αυτών των φυσικών φαινομένων παίζει σημαντικό ρόλο το σχέδιο εκκένωσης και οι οδηγίες των αρχών, ενώ η αποκατάσταση σχετίζεται με την ταχύτητα που μπορεί να δράσει η εθνική διοίκηση, ώστε να επανέλθουν στην κατάσταση πριν την καταστροφή.
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία, έχει ως στόχο να επισημάνει και να καταγράψει τις μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που σημειώθηκαν και προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές με ανυπολόγιστες συνέπειες. Αρχικά, θα πραγματοποιηθεί μια βιβλιογραφική ενημέρωση- επισκόπηση και θα παρουσιαστούν τα βασικά χαρακτηριστικά των ηφαιστείων και των τύπων εκρήξεων . Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν ως πρότυπα κάποιες μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων και οι επιπτώσεις αυτών στο περιβάλλον. Τέλος, θα αναπτυχθούν οι τρόποι αντιμετώπισης αυτών των καταστροφών, καθώς και οι στρατηγικές διαχείρισης με στόχο την μείωση των ανθρωπίνων απωλειών και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών συνεπειών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ηφαίστειο, έκρηξη, καταστροφή, επιπτώσεις, διαχείριση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
43
Αριθμός σελίδων:
78
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΧΡΥΣΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ- ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.