H Αμεροληψία και η Ανεξαρτησία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Αντιμετώπιση των Ανθρωπιστικών Κρίσεων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2865186 257 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-06
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κατσαρός Γαβριήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Α. Αντωναράκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Επιβλέπων (1ο Μέλος Τριμελούς)
Δρ. Χ. Ντρίνια, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, (2ο Μέλος Τριμελούς)
Δρ. Σ. Λόζιος, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ (3ο Μέλος Τριμελούς)
Εβίκα Καραμαγκιώλη, Δρ. Νομικός, Επιστημονικός Συνεργάτης - Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εξειδικευμένη Επιστημονική Καθοδήγηση)
Πρωτότυπος Τίτλος:
H Αμεροληψία και η Ανεξαρτησία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Αντιμετώπιση των Ανθρωπιστικών Κρίσεων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
H Αμεροληψία και η Ανεξαρτησία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Αντιμετώπιση των Ανθρωπιστικών Κρίσεων
Περίληψη:
Παρά τη βελτίωση της ποιότητας και του προσδόκιμου ζωής, η ανθρωπότητα συνεχίζει να βιώνει ανθρωπιστικές κρίσεις, εκ των οποίων αρκετές εστιάζονται σε συγκεκριμένες ζώνες του πλανήτη, ενώ κάποιες πλήττουν περιοχές και ομάδες ανθρώπων για πρώτη φορά. Οι ανθρωπιστικές κρίσεις επηρεάζουν άμεσα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ η τάση τους είναι αυξητική. Η παγκόσμια κοινότητα, ανταποκρινόμενη στην κρισιμότητα της κατάστασης, έχει δομήσει ένα ανθρωπιστικό σύστημα, στο οποίο εμπλέκονται κυρίως οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, τα κράτη, ο ιδιωτικός τομέας, οι πολίτες και οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το σύστημα αυτό για την αποτελεσματική του λειτουργία, μέσα από διαχρονικές ζυμώσεις, έχει διαμορφώσει δικούς του κανόνες και αρχές.
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να παρουσιάσει το βαθμό υιοθέτησης και εφαρμογής των ανθρωπιστικών αρχών της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας από τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων.
Αρχικά εισάγονται οι κύριες συνιστώσες που επηρεάζουν τη δημιουργία και την εξέλιξη των σύγχρονων ανθρωπιστικών κρίσεων και ακολούθως αναπτύσσεται η σταδιακή διάπλαση και επικράτηση των ανθρωπιστικών αρχών, που καλούνται να λειτουργήσουν καταλυτικά στην ανθρωπιστική αλυσίδα, για την αντιμετώπιση των κρίσεων.
Στη συνέχεια εισέρχεται ο ρόλος, οι δράσεις, οι δυσκολίες και οι υποχρεώσεις των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που δρουν ως εργαλείο και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του παγκόσμιου ανθρωπιστικού συστήματος.
Κατόπιν ξεδιπλώνεται η λειτουργία της χρηματοδότησης των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Μέσα από την ανάλυση των επιμέρους παραμέτρων της χρηματοδότησης, φωτίζονται οι επιδράσεις της στον περιορισμό της ανεξαρτησίας των Οργανώσεων, οι οποίες διαμέσου του πλέγματος των σχέσεων και αλληλεπιδράσεων με πολλαπλούς δρώντες, επιχειρούν αφενός να επιτελέσουν το έργο τους και αφετέρου να εφαρμόσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την αρχή της ανεξαρτησίας.
Ακολούθως, εξετάζονται οι δυνάμεις, που ασκούν συνεχώς πίεση στις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προκειμένου να κατευθύνουν την ανθρωπιστική αρωγή, χρησιμοποιώντας και άλλα κριτήρια πέραν της ανάγκης. Μέσα από συγκεκριμένες περιπτώσεις αναδεικνύονται ορισμένες αστοχίες στην εφαρμογή της αρχής της αμεροληψίας από τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτές τις αστοχίες.
Τέλος, παρατίθεται η ανακεφαλαίωση, με τη συγκέντρωση όλων των κύριων σημείων και των συμπερασμάτων, τα οποία προέκυψαν, προκειμένου να τύχουν μελλοντικά περαιτέρω αξιολόγησης, επεξεργασίας, βελτίωσης και εκμετάλλευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ανθρωπιστική Κρίση, Ανθρωπισμός, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Χρηματοδότηση, Ανεξαρτησία, Αμεροληψία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
95
Αριθμός σελίδων:
77
ΚΑΤΣΑΡΟΣ 17074.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο