Επικινδυνότητα ηφαιστειακών αερίων, διαχείριση και τρόποι αντιμετώπισής τους

Διπλωματική Εργασία uoadl:2865480 170 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-10
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Δημητρίου Θωμάς
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Δρ. Παρασκευή Νομικού, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Δρ. Βαρβάρα Αντωνίου, Γεωλόγος Ε.Δ.Ι.Π. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επικινδυνότητα ηφαιστειακών αερίων, διαχείριση και τρόποι αντιμετώπισής τους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επικινδυνότητα ηφαιστειακών αερίων, διαχείριση και τρόποι αντιμετώπισής τους
Περίληψη:
Τα ηφαίστεια εντάσσονται στην κατηγορία των φυσικών φαινομένων και η δυναμική τους εξαρτάται από τα ιδιαίτερα γεωλογικά και ηφαιστειολογικά χαρακτηριστικά κάθε ηφαιστειογενούς περιοχής. Είναι εκπληκτικό το μέγεθος της ενέργειας που απελευθερώνεται μέσω της ηφαιστειακής δραστηριότητας και ταυτόχρονα μηδαμινή η ικανότητα του ανθρώπου να αμυνθεί ενάντια σε αυτό το φαινόμενο. Έτσι, περιορίζεται σε μέτρα αποφυγής ή ελαχιστοποίησης της καταστροφής με προληπτικά μέτρα όπως εκκενώσεις των περιοχών που πλήττονται ώστε να διαφυλαχτεί τουλάχιστον η ανθρώπινη ζωή και οι υποδομές.
Οι καταστροφικές συνέπειες της ηφαιστειακής δράσης συνήθως αποδίδεται στις τεράστιες ροές λάβας ή στις φονικές πυροκλαστικές εκρήξεις. Εντούτοις, τα ηφαιστειακά αέρια είναι εξ’ ίσου επικίνδυνα, διότι είναι θερμά και τοξικά, και η εκπομπή τους σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει τον αιφνίδιο θάνατο ανθρώπων ή ζώων. Για παράδειγμα, το εσωτερικό των στοών λάβας μπορεί να είναι επικίνδυνο, καθώς εκεί μπορούν να εγκλωβιστούν δηλητηριώδη αέρια.
Επιπλέον, τα ηφαιστειακά αέρια δύναται να μεταφερθούν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης και η επικινδυνότητά τους αφορά κατοίκους και περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες αλλά κυρίως από τις καιρικές συνθήκες να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Θα μελετηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στους τομείς της υγείας του πληθυσμού, της οικονομίας της κοινωνίας και στο δομημένο περιβάλλον. Επίσης, θα αναφερθούν παραδείγματα μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων, με σκοπό να αναπτύξουμε δομές αντιμετώπισης της καταστροφής. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση ελληνικής και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας στο Διαδίκτυο με τη χρήση λέξεων – κλειδιών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ηφαιστειολογία, Ηφαίστειο, Πυροκλαστικά Προϊόντα, Ηφαιστειακά Αέρια
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
73
Μεταπτυχιακή Διατριβή Θωμάς Δημητρίου ΑΜ 17046.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο