Σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός, επαγγελματικές προοπτικές και προσδοκίες εφήβων με μειωμένη όραση και οπτική αναπηρία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2865874 259 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-12
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τσάνα Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καλλιρόη Παπαδοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια, ΤΕΑΠΗ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός, επαγγελματικές προοπτικές και προσδοκίες εφήβων με μειωμένη όραση και οπτική αναπηρία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός, επαγγελματικές προοπτικές και προσδοκίες εφήβων με μειωμένη όραση και οπτική αναπηρία
Περίληψη:
Η πρόσβαση στα αγαθά της εκπαίδευσης και της εργασίας θεωρείται κρίσιμο ζήτημα για την πλήρη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. Το κίνημα της αναπηρίας ανέδειξε την κοινωνική καταπίεση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία εξαιτίας του αποκλεισμού τους από όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας. Η άρση του αποκλεισμού των αναπήρων, όπως και όλων των καταπιεσμένων ομάδων, αποτελεί ζήτημα δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ιστορικά, η ηγεμονία του ιατρικού/κλινικού μοντέλου της αναπηρίας, το οποίο αποδίδει την αιτία της αναπηρίας στη βλάβη και όχι στην οργάνωση της κοινωνίας, ενίσχυσε την οικονομική και κοινωνική εξάρτηση των αναπήρων και συνετέλεσε στη διαιώνιση των προκαταλήψεων για την ανικανότητά τους.
Τα άτομα με οπτική αναπηρία ανέκαθεν θεωρούνταν αντιπαραγωγικά και αποκλείονταν από την εργασία. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες αυξήθηκαν οι φωνές που υποστηρίζουν το δικαίωμά τους στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση αλλά και στην αγορά εργασίας.
Οι προσδοκίες των νέων για το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους μέλλον συνδέονται με τα κίνητρα που έχουν αναπτύξει, με την αυτοαντίληψη, με τις προσδοκίες της οικογένειας και των σημαντικών άλλων , με την κατάσταση στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.
Υποστηρίζεται ότι οι νέοι με αναπηρίες έχουν λιγότερες προσδοκίες και περιορισμένα κίνητρα για τη συνέχιση των σπουδών και την είσοδο στην αγορά εργασίας.
Η παρούσα ερευνητική εργασία διερευνά τις επαγγελματικές προσδοκίες των εφήβων με μειωμένη όραση και οπτική αναπηρία. Στοχεύει στην ανάδειξη των παραγόντων που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των επαγγελματικών τους προσδοκιών σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς στόχους και τις εκπαιδευτικές τους προοπτικές.
Η θεωρητική προσέγγιση του κοινωνικού μοντέλου της αναπηρίας, και οι επιδράσεις του από την υλιστική προσέγγιση, αποτέλεσαν το θεωρητικό υπόβαθρο του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Ως μεθοδολογικό εργαλείο επιλέχθηκε η ημιδομημένη συνέντευξη, ενώ η μελέτη των στοιχείων βασίστηκε στην ανάλυση περιεχομένου.
Το δείγμα αποτέλεσαν έντεκα μαθητές και μαθήτριες, με μειωμένη όραση ή οπτική αναπηρία, που φοιτούσαν στην Γ΄ Γυμνασίου ως και την Γ΄ Λυκείου, σε σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Αττικής.
Μέσα από το λόγο τους, διερευνήθηκε ο ρόλος του βιώματος της αναπηρίας, ο ρόλος της οικογένειας, των φίλων και του σχολείου στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές και προσδοκίες.
Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι ενδιαφέροντα και αναδεικνύουν έμμεσα ή άμεσα το βίωμα της αναπηρίας ως καίριο στοιχείο στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών προσδοκιών και επιλογών. Η επιρροή της οικογένειας και των φίλων, σύμφωνα με τα λεγόμενα των μαθητών, υπήρξε πολύ σημαντική στη διαμόρφωση των προσδοκιών τους και στη λήψη εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων. Ενώ το σχολείο φάνηκε ότι επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό τις επιλογές των μαθητών. Επίσης, η απουσία σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού κρίθηκε ως αρνητικό στοιχείο από το σύνολο των συμμετεχόντων. Τέλος, η προσδοκία των μαθητών για ένταξη στην αγορά εργασίας συσχετίστηκε με τη διάθεσή τους να αποκτήσουν αυτονομία, οικονομική ανεξαρτησία, κοινωνική αποδοχή και ψυχική ισορροπία, ξεπερνώντας έτσι τις αρνητικές συνέπειες του βιώματος της αναπηρίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
αναπηρία, έφηβοι με μειωμένη όραση και οπτική αναπηρία, εκπαιδευτικές προσδοκίες, επαγγελματικές προσδοκίες, επαγγελματικός προσανατολισμός, κοινωνική ένταξη
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
187
Αριθμός σελίδων:
190
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία, Τσάνα Ελένη, 28-1-2018.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.