Η χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) στην Πολιτική Προστασία και στη Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων. Προτάσεις για χρήση στο Ελληνικό περιβάλλον.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2865890 210 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-13
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μπόντζιος Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Εμμανουήλ Βασιλάκης, Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Εμμανουήλ Σκούρτσος, Δρ. Γεωλόγος, Ε.Δ.Ι.Π. ΕΚΠΑ
Δρ. Βαρβάρα Αντωνίου, Δρ. Γεωλόγος, Ε.Δ.Ι.Π. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) στην Πολιτική Προστασία και στη Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων. Προτάσεις για χρήση στο Ελληνικό περιβάλλον.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) στην Πολιτική Προστασία και στη Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων. Προτάσεις για χρήση στο Ελληνικό περιβάλλον.
Περίληψη:
Κρίσεις, καταστροφές, θύματα, θλίψη, κόστος, διαχείριση, Ελληνική Δημοκρατία. Λέξεις που δυστυχώς συνυπάρχουν στην ίδια παράγραφο και ακόμη χειρότερα, η πραγματικότητα των όσων αναφέρονται στην παράγραφο αυτή, επαναλαμβάνεται σχετικά συχνά.
Η χώρα μας δεν είναι φυσικά η μόνη που υπομένει τα δεινά των καταστροφών, κυρίως φυσικών, ούτε είναι τελείως απροετοίμαστη. Σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη συμβαίνουν κρίσεις και φυσικά ή ανθρωπογενή φαινόμενα, τα οποία καταλήγουν αρκετές φορές σε κάθε λογής καταστροφές (μεγάλες ή μικρές). Οι πιο προηγμένες χώρες μαθαίνουν γρήγορα από τα λάθη τους και από τα λάθη των άλλων και αυξάνουν έτσι την αντοχή τους, μειώνοντας ταυτόχρονα και την τρωτότητα τους.
Η τεχνολογία, τα τελευταία 20 κυρίως χρόνια, έχει κάνει πραγματικά άλματα προς τα εμπρός σε όλους τους τομείς, επηρεάζοντας τη ζωή των ανθρώπων σε μέγιστο βαθμό. Πολλά από αυτά τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης και τον αρχικό σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν, τελικά βρίσκονται να χρησιμοποιούνται και σε διαφορετικούς τομείς. Η ενσωμάτωση αυτή της τεχνολογίας έρχεται να βοηθήσει καταλυτικά πολλές φορές στον τρόπο λειτουργίας κάποιων οργανισμών, αυξάνοντας την ταχύτητα των σωστών αποφάσεων, μέσα από την ποιότητα των δεδομένων που προσφέρουν προς διάθεση και ανάλυση, σε αυτούς που καλούνται να πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις.
Τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ), είναι μία από αυτές τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται πλέον για διάφορες χρήσεις και σκοπούς, είτε στρατιωτικούς είτε πολιτικούς. Στους δεύτερους, τα προηγμένα κυρίως κράτη και οργανισμοί έχουν διαβλέψει από νωρίς τα πλεονεκτήματα που μπορούν να παρέξουν τα ΜΕΑ και μετά από δοκιμές τα έχουν ενσωματώσει σε διάφορους τομείς, ένας εκ των οποίων είναι και ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας. Τα αποτελέσματα ήταν αρχικά ενθαρρυντικά και με την περαιτέρω χρήση και εξέλιξη πολλές φορές εντυπωσιακά.
Η χώρα μας, ενώ δοκιμάζεται κατά καιρούς πολύ σκληρά από καταστροφές και κρίσεις και διαθέτει ένα πλήρως καταρτισμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, σε θέματα διαχείρισης παρατηρείται πως, όταν συμβαίνει ένα έντονο φυσικό κυρίως φαινόμενο, συνοδευόμενο από τις κατάλληλες ΄΄συνθήκες΄΄, να αιφνιδιάζεται, με αποτέλεσμα να καταλήγει αυτό σε καταστροφή, με θύματα και υλικές ζημιές που πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε σχετικά εύκολα. Οι υπεύθυνοι της διαχείρισης καλούνται να πάρουν γρήγορες και σωστές αποφάσεις, ενώ πολλές φορές δεν έχουν την πλήρη εικόνα της επικρατούσας τακτικής κατάστασης. Τα ΜΕΑ έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό, αλλά η χρησιμότητά τους δε σταματάει εδώ.
Στη συνέχεια της εργασίας, με λόγο απλό και κατανοητό, θα αναφερθούν οι ορισμοί, τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες των ΜΕΑ. Επίσης θα αναλυθούν οι λόγοι και οι τρόποι χρησιμοποίησης και ενσωμάτωσης αυτών στην Πολιτική Προστασία άλλων χωρών και οι αντίστοιχοι προτεινόμενοι τρόποι χρήσης αυτών στη χώρα μας, μέσα από συμπεράσματα, παραδείγματα και προτάσεις.
Σκοπός είναι να εξετασθεί, από τους υπεύθυνους διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων της χώρας μας, η πιθανότητα ενσωμάτωσης ΜΕΑ στην πολική προστασία, χρησιμοποιώντας και
την παρούσα εργασία ως ένα ακόμη μέσο και τελικά να παρθούν θετικές αποφάσεις μιας και η ενσωμάτωση και σωστή χρήση τους, αποτελεί πίστη και του συγγραφέα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Πολιτική Προστασία, Διαχείριση καταστροφών και Κρίσεων, Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
48
Αριθμός σελίδων:
60
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διατριβή Μπόντζιος Γεώργιος (A.M. 17139) ΤΕΛΙΚΗ.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.