ΤΡΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΠΟΛΥΚΡΙΤΙΡΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2865942 465 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-12
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κουτσονάκης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Σ. Λόζιος, Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Ε. Λέκκας, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Δρ. Β. Αντωνίου, Ε.Δ.Ι.Π. ΕΚΠΑ
M.Sc. Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος, Πτυχιούχος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου, Expert E.U. Civil Protection Mechanism
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΤΡΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΠΟΛΥΚΡΙΤΙΡΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΤΡΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΠΟΛΥΚΡΙΤΙΡΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία μελετά την τρωτότητα και την προσαρμοστικότητα στην διαχείριση των καταστροφών και κρίσεων σε κρίσιμες υποδομές. Σκοπός της μεταπτυχιακής διατριβής είναι να εντοπίσουμε τις μορφές τρωτότητας που παρουσιάζονται στις κρίσιμες υποδομές αλλά και την ικανότητα προσαρμοστικότητας των συστημάτων στους διάφορους κινδύνους. Αρχικά, στο πρώτο Κεφάλαιο αναφέρονται βασικές έννοιες που χρειάζονται για την περαιτέρω εμβάθυνση στον τομέα της διαχείρισης των καταστροφών και κρίσεων. Οι έννοιες που εξετάζονται είναι: τρωτότητα, προσαρμοστικότητα, έκθεση, διακινδύνευση, ικανότητα και κίνδυνος, ενώ γίνεται σχετική μνεία για το Πλαίσιο Σεντάι για τη Μείωση του Κινδύνου των Καταστροφών (2015-2030). Έπειτα, στο δεύτερο Κεφάλαιο διατυπώνεται η ταξινόμηση των καταστροφών με ανάλογα κριτήρια και μετά αναλύονται οι Φυσικές, οι Τεχνολογικές και οι Φυσικο- Τεχνολογικές (Na-Tech) Καταστροφές. Ακολούθως, στο τρίτο Κεφάλαιο γίνεται αναφορά στη Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων, στις Στρατηγικές, όπως και στον Κύκλο Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων και στις Φάσεις αυτού. Επιπλέον, στο τέταρτο Κεφάλαιο περιγράφονται οι Υποδομές, τα είδη και τα χαρακτηριστικά αυτών, οι φορείς προστασίας τους. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται η ανθεκτικότητα των Κρίσιμων Υποδομών και η προσαρμοστικότητα των Συστημάτων Υποδομής. Αντίστοιχα, στο πέμπτο Κεφάλαιο πραγματοποιείται μελέτη περιπτώσεων καταστροφών και συγκεκριμένα της μερικής κατάρρευσης της γέφυρας της Καβάλας, Ελλάδα που συνέβη στις 9/11/2018,που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών σε δύο οχήματα, καθώς και της μερικής κατάρρευσης της γέφυρας Ponte Morandi, Ιταλία που συνέβη στις 14/8/2018, με αποτέλεσμα μεγάλο ανθρώπινο κόστος και υλικές ζημιές. Συνοψίζοντας, στο έκτο Κεφάλαιο γίνεται παράθεση συμπερασμάτων σχετικά με όσα αναφέρονται στα προηγούμενα κεφάλαια, καθώς και διατύπωση προτάσεων για το μέλλον ή/ και για περαιτέρω έρευνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Τρωτότητα, Προσαρμοστικότητα, Διαχείριση Καταστροφών, Κρίσιμες Υποδομές, γέφυρα Καβάλας, γέφυρα Ponte Morandi
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
107
Αριθμός σελίδων:
73
koutsonakis_master_thesis_2019.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο