Ο ρόλος των ασκήσεων ισορροπίας ως μέρος της αποκατάστασης των ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866201 275 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Κατεύθυνση Φυσική Αποκατάσταση-Χειροθεραπεία
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σάββα Κωνσταντία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναστάσιος Φιλίππου, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ειρήνη Γραμματοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος των ασκήσεων ισορροπίας ως μέρος της αποκατάστασης των ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος των ασκήσεων ισορροπίας ως μέρος της αποκατάστασης των ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία είχε σκοπό να εξετάσει την επίδραση των ασκήσεων ισορροπίας στο καθημερινό πρόγραμμα πνευμονικής αποκατάστασης, στην πτώση των ατόμων με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ). Για τον σκοπό αυτό μελετήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα σχετικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Η ΧΑΠ είναι μία συχνή πάθηση που πλήττει τη σύγχρονη κοινωνία, χαρακτηρίζεται από εμμένοντα περιορισμό της ροής του αέρα, ο οποίος είναι συνήθως προοδευτικός και σχετίζεται με χρόνια αυξημένη φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών και των πνευμόνων σε τοξικά σωματίδια ή αέρια(GOLD, 2018). Στις ανεπτυγμένες χώρες το 25% των ατόμων από 40 ετών και άνω μπορεί να εμφανίζει τουλάχιστον ήπια ΧΑΠ (Halbert et al., 2006; Chapman et al., 2006). Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 9-17% του πληθυσμού πάσχει από ΧΑΠ (Gourgoulianis et al., 2000).
Η ΧΑΠ παρουσιάζει χαρακτηριστικά κλινικά συμπτώματα και περιορισμούς που αναγνωρίζονται με τις κατάλληλες δοκιμασίες και τα διαγνωστικά εργαλεία που επιτρέπουν τη διάγνωση της (Bαrnett., 2006).
Μεταξύ των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ΧΑΠ είναι η διαταραχή της ισορροπίας που επηρεάζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες και πολλές φορές τους θέτει σε σοβαρούς κινδύνους.Έχουν αναπτυχθεί ποικίλες έγκυρες και αξιόπιστες κλίμακες αξιολόγησης της.
Η προχωρημένη ηλικία, το φύλο, η μυική αδυναμία, η απώλεια βάρους, ψυχολογικά προβλήματα όπως άγχος και κατάθλιψη, η φαρμακευτική αγωγή, η πολυνευροπάθεια (Crisan et al.,2015), η πνευμονική υπερδιάταση (Pereira et al.,2016) και ο υπεραερισμός (Sakellari et al., 1997) προκάλουν διαταραχές της ισορροπίας στη ΧΑΠ.
Στα προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ασκήσεις ισορροπίας των ασθενών με ΧΑΠ. Τα αποτελέσματα της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπισης έδειξαν ότι οι ασκήσεις ισορροπίας βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση των ατόμων με ΧΑΠ και μειώνουν τον κίνδυνο των πτώσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Αξιολόγηση της ισορροπίας, Εκπαίδευση της ισορροπίας, Αποκατάσταση, Πτώσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
119
Αριθμός σελίδων:
107
Savva Constantia Master.pdf (893 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο