''Η Κρίση του Κοινωνικού Κράτους, ο Τρίτος Τομέας και η περίπτωση των Μ.Κ.Ο.''

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866215 285 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνιολογία και σύγχρονη βιομηχανική κοινωνία: Ειδικά θέματα παιδικής ηλικίας, κοινωνικών μειονοτήτων, εργασίας και εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Διακογιάννης Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημοσθένης Δασκαλάκης, Καθηγητής, Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α.
Χαράλαμπος Μπαμπούνης, Καθηγητής, Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α.
Ανδρέας Λύτρας, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πρωτότυπος Τίτλος:
''Η Κρίση του Κοινωνικού Κράτους, ο Τρίτος Τομέας και η περίπτωση των Μ.Κ.Ο.''
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
''Η Κρίση του Κοινωνικού Κράτους, ο Τρίτος Τομέας και η περίπτωση των Μ.Κ.Ο.''
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία, έχει ως απώτερο σκοπό να ερμηνεύσει και να αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία, στη σημερινή μεταβατική περίοδο που διανύουμε και που όλοι μας ανεξαιρέτως βιώνουμε. Μέσα από μια διεπιστημονική ματιά και σύμφωνα πάντα με την επιθυμία ανάγνωσης και αφήγησης της σημερινής κατάστασης, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τη νέα μορφή που παίρνει η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, απόρροια του γενικευμένου μετασχηματισμού που βιώνει η κοινωνία μας. Η εργασία θέτει ως κύριο ερώτημα το πως αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις στις οποίες οι άνθρωποι ή οι κοινωνικές ομάδες που τις βιώνουν, χρήζουν άμεση κοινωνική μέριμνα και προστασία, τη στιγμή μάλιστα που το κοινωνικό κράτος μειώνεται. Σε αυτό το ερώτημα, δίνεται η απάντηση ότι προέχει μια πολυδιάστατη και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών μέριμνας και του λεγόμενου Τρίτου Τομέα. Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια αφήγησης της ιστορικής διαδρομής των κοινωνικών πολιτικών με σκοπό να υπάρξει κατανόηση από τον αναγνώστη για την ιστορική τους πορεία αλλά και το πως εξελίχθηκε η κατάσταση που είχε δημιουργήσει ο βίαιος εκβιομηχανισμός της κοινωνίας. Όσον αφορά στον Τρίτο Τομέα, θα επικεντρωθούμε στην ανάλυση της έννοιας του αλλά και στην εν μέρη περιγραφή του φάσματος των Οργανώσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό του και οι οποίες καταπιάνονται με σημαντικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της σύγχρονης ρευστότητας. Επιπλέον, θα καταδείξουμε τις προκλήσεις αλλά και τις δυνατότητες που έχει ως τομέας στη σημερινή πραγματικότητα καθώς και την αναγνωσιμότητα που έχει το έργο του. Ακόμη, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τον βαρυσήμαντο ρόλο που καλείται να επιτελέσει ο Τρίτος Τομέας στη σημερινή κοινωνία που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανάγκες για μέριμνα και προστασία των πολιτών. Δεν θα παραλείψουμε παρ’ όλα αυτά, να παρουσιάσουμε και ένα επιμέρους κομμάτι του Τρίτου Τομέα που είναι από τα πιο οργανωμένα και ικανά στη διαχείριση της σύγχρονης πραγματικότητας με διεθνή εμβέλεια.
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία και επιτελούν μεγάλο έργο στα πλαίσια ανάπτυξης της σύγχρονης διακυβέρνησης και γι’ αυτό, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά τους, τις δυνατότητες, τις προκλήσεις αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στη δράση τους. Θα παρουσιάσουμε επίσης τις δυνατότητες αλλά και την τεράστια ανάγκη που υπάρχει στο σημερινό περιβάλλον για την ανάπτυξη συμπράξεων μεταξύ κράτους και Τρίτου Τομέα με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πλουραλιστικού μοντέλου πρόνοιας στο οποίο θα συμμετέχουν κρατικές υπηρεσίες και οργανώσεις του Τρίτου Τομέα. Η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, όπως θα την παρουσιάσουμε, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία καθώς επίσης και πόσο πολύ μεγάλη ανάγκη είναι να καταφέρουμε να οριοθετήσουμε ως κοινωνία τις ανισότητες και να υποστηρίξουμε δράσεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας. Το φαινόμενο της σύμπραξης δυνάμεων του κράτους με τον Τρίτο Τομέα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει καταφέρει να ξεπεράσει πολλούς πολιτικούς και ιδεολογικούς σκοπέλους. Σε αυτή την εργασία, εμείς αποσκοπούμε στο να δείξουμε την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Παγκοσμιοποίηση, κράτος πρόνοιας σε κρίση, κοινωνικές πολιτικές μέριμνας και προστασίας στο σημερινό περιβάλλον, Τρίτος Τομέας, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πλουραλιστικό μοντέλο πρόνοιας, κοινωνική ρευστότητα, κοινωνικός μετασχηματισμός, κοινωνική δυσαρέσκεια, λαϊκισμός, αμφισβήτηση της δημοκρατίας.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
58
Αριθμός σελίδων:
107
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία _ Γιώργος Διακογιάννης.pdf
833 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.