Επιδημιολογική, αναδρομική μελέτη των κλινικών και εργαστηριακών χαρακτηριστικών της μικροβιαιμίας σε παιδιά με καρκίνο κατά τη διάρκεια της περιόδου Φεβρουαρίου 2011-Φεβρουαρίου 2018

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866261 279 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παιδιατρική Λοιμωξιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-16
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σφετσιώρη Αγγελική-Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σπυρίδης Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιδημιολογική, αναδρομική μελέτη των κλινικών και εργαστηριακών χαρακτηριστικών της μικροβιαιμίας σε παιδιά με καρκίνο κατά τη διάρκεια της περιόδου Φεβρουαρίου 2011-Φεβρουαρίου 2018
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιδημιολογική, αναδρομική μελέτη των κλινικών και εργαστηριακών χαρακτηριστικών της μικροβιαιμίας σε παιδιά με καρκίνο κατά τη διάρκεια της περιόδου Φεβρουαρίου 2011-Φεβρουαρίου 2018
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τα παιδιά με καρκίνο παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο μικροβιαιμίας και άλλων δυνητικά απειλητικών για τη ζωή διεισδυτικών λοιμώξεων, λόγω της υποκείμενης νόσου, της εντατικής χημειοθεραπείας και της παρουσίας κεντρικών φλεβικών καθετήρων (ΚΦΚ).
ΜΕΘΟΔΟΣ-ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός της συγκεκριμένης αναδρομικής μελέτης (Φεβρουάριος 2011-Φεβρουάριος 2018) ήταν η καταγραφή κλινικών και εργαστηριακών χαρακτηριστικών των επεισοδίων μικροβιαιμίας στα παιδιά με καρκίνο καθώς και παραμέτρων σχετικά με τη θεραπεία και την έκβαση. Διενεργήθηκε επιδημιολογική σύγκριση των ευρημάτων με τα αποτελέσματα προηγούμενης περιόδου καταγραφής (2003-2010) στο ίδιο τμήμα. Επιπλέον, μελετήθηκαν ενδεχόμενες διαφορές τόσο σε μονοπαραγοντικές όσο και σε πολυπαραγοντικές αναλύσεις όσον αφορά τις ακόλουθες υπο-ομάδες: ασθενείς με αιματολογική κακοήθεια έναντι ασθενών με συμπαγή όγκο, ασθενείς με ΟΛΛ έναντι ασθενών με ΟΜΛ, μονομικροβιακή έναντι πολυμικροβιακής βακτηριαιμίας, Gram- έναντι Gram+ βακτηριαιμίας, καθώς και διαφορές μεταξύ νοσηλευόμενων και μη νοσηλευόμενων ασθενών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Καταγράφηκαν 259 επεισόδια μικροβιαιμίας σε 162 παιδιά με καρκίνο (1.6 ανά ασθενή). Εξήντα τρία παιδιά εμφάνισαν περισσότερα του ενός επεισόδια μικροβιαιμίας ενώ 30 (11.6%) επεισόδια ήταν πολυμικροβιακής αιτιολογίας. Μεταξύ των 229 μονομικροβιακών επεισοδίων διαπιστώθηκαν 224 βακτηριαιμίες (Gram+: 50.9%) και 5 μυκηταιμίες. Οι συχνότεροι μικροοργανισμοί που απομονώθηκαν ήταν κατά σειρά: Staphylococcus coagulase negative (66 επεισόδια), Esherichia coli (33 επεισόδια), Pseudomonas sp. (31 επεισόδια), Klebsiella sp. (20 επεισόδια) και Staphylococcus aureus (17 επεισόδια). Σε 67% των επεισοδίων οι ασθενείς ήταν ουδετεροπενικοί, ενώ σε 91% των επεισοδίων έφεραν ΚΦΚ. Ταυτόχρονη παρουσία ουδετεροπενίας και ΚΦΚ καταγράφηκε σε 62% των επεισοδίων. Επιπλοκές (αφαίρεση ΚΦΚ, σηπτικό shock, ARDS) εμφανίστηκαν σε 50/259 επεισόδια (19.3%), ενώ καταγράφηκαν 2 θάνατοι ασθενών αποδιδόμενοι αποκλειστικά στη λοίμωξη.
Στις επιμέρους αναλύσεις, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με αιματολογική κακοήθεια και μικροβιαιμία είχαν συχνότερα ουδετεροπενία (p=0.000) και παρουσίασαν περισσότερα του ενός επεισόδια μικροβιαιμίας (p=0.028) σε σχέση με τους ασθενείς με συμπαγείς όγκους. Πιο συχνά καταγράφηκε Gram- βακτηριαιμία, σε σχέση με Gram+ βακτηριαιμία, στα κορίτσια (p=0.003), στους ασθενείς με αιματολογική κακοήθεια (p=0.001) και στους ασθενείς με υψηλότερη τιμή CRP (p=0.026). Αντίθετα, δε διαπιστώθηκαν διαφορές όσον αφορά τα επιμέρους χαρακτηριστικά μεταξύ μονομικροβιακών και πολυμικροβιακών επεισοδίων μικροβιαιμίας. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με μικροβιαιμία συγκριτικά με τους μη νοσηλευόμενους ασθενείς συνδέθηκαν σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό με συννοσηρότητα (p=0.027), πρόσφατη χειρουργική επέμβαση (p=0.000), παρεμβατική πράξη (p=0.025) ή χορήγηση αντιβιοτικών (p=0.000). Τέλος, δεν καταγράφηκαν σημαντικές μεταβολές των ευρημάτων της μελέτης σε σχέση με την αντίστοιχη επιδημιολογική μελέτη της προηγούμενης επταετίας στο τμήμα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Τα τελευταία 15 έτη τα χαρακτηριστικά της μικροβιαιμίας στο παιδί με καρκίνο είναι αμετάβλητα. Υπάρχει σχεδόν ισότιμη εμφάνιση Gram-/Gram+ βακτηριαιμίας, χαμηλή επίπτωση μυκηταιμίας ενώ δεν είναι σπάνια η εμφάνιση πολυμικροβιακής μικροβιαιμίας. Η εμφάνιση βακτηριαιμίας δεν είναι σπάνια σε μη ουδετεροπενικούς ασθενείς με σαφή επικράτηση σ’ αυτούς των Gram+ βακτηρίων, ενώ στους ασθενείς με ουδετεροπενία διαπιστώνεται συχνότερα Gram-βακτηριαιμία. Τρεις στους τέσσερις ασθενείς με μικροβιαιμία πάσχουν από αιματολογική κακοήθεια. Σε 1/5 επεισόδια μικροβιαιμίας παρουσιάζονται κλινικές επιπλοκές, ενώ ελπιδοφόρο μήνυμα είναι η χαμηλή θνητότητα των επεισοδίων μικροβιαιμίας (0.7%).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παιδιά, Καρκίνος, Μικροβιαιμία, Βακτηριαιμία, Λοίμωξη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
106
Αριθμός σελίδων:
94
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Α.Σ.(katsoulidis).pdf
18 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.