Αντιλήψεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ο προσανατολισμός τους στην αλλαγή.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866263 528 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχολική ψυχολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ορφανού Μαρία-Ορσαλία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αδριανός Μουταβελής, Διδάκτωρ Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Επιβλέπων Καθηγητής)
Χρυσή Χατζηχρήστου, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Μέλος Τριμελούς Επιτροπής)
Αικατερίνη Λαμπροπούλου, Διδάκτωρ Σχολικής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Μέλος Τριμελούς Επιτροπής)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αντιλήψεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ο προσανατολισμός τους στην αλλαγή.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αντιλήψεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ο προσανατολισμός τους στην αλλαγή.
Περίληψη:
Η συμπεριληπτική εκπαίδευση μαθητών με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε τυπικά σχολεία είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει τις τελευταίες δεκαετίες τις εξελίξεις στα εκπαιδευτικά συστήματα πολλών χωρών. Η παρούσα έρευνα στοχεύει στη μελέτη των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών γενικής αγωγής σχετικά με τη συμπεριληπτική εκπαίδευση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σχολείο γενικής παιδείας, αλλά και στο βαθμό επίδρασης του προσανατολισμού της σχολικής κοινότητας στην αλλαγή, στη διαμόρφωση των αντιλήψεων αυτών. Επιχειρεί να αναδείξει τη σχέση ανάμεσα σε παράγοντες πλαισίου (στάσεις για την αλλαγή) και τις στάσεις των εκπαιδευτικών αναφορικά με τη συμπερίληψη παιδιών με κοινωνικές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, προβλήματα στη σχολική επίδοση και σωματική αναπηρία. Στη μελέτη συμμετείχαν 204 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (83,3% γυναίκες, εύρος ηλικιών 22 έως άνω των 51) από σχολεία της Αττικής και της Κορινθίας. Χορηγήθηκαν στους εκπαιδευτικούς η «Κλίμακα στάσεων σχετικά με τη συμπεριληπτική εκπαίδευση μαθητών» (Wilczenski, 1992, 1995), η «Κλίμακα Προσανατολισμού της Σχολικής Κοινότητας στην Αλλαγή» (Smith & Hoy, 2005) και ερωτηματολόγιο που αφορούσε δημογραφικούς δείκτες. Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν περισσότερο θετικές στάσεις για τη συμπερίληψη παιδιών με κοινωνικές δυσκολίες και στη συνέχεια ακολούθησαν οι στάσεις για τη συμπερίληψη παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς, με προβλήματα σχολικής επίδοσης και τέλος με προβλήματα σωματικής αναπηρίας. Αναφορικά με τις διαστάσεις της αλλαγής, οι εκπαιδευτικοί υποστήριξαν σε μεγαλύτερο βαθμό ότι ο διευθυντής και τα μέλη του προσωπικού είναι περισσότερο ανοιχτά στην αλλαγή σε σύγκριση με τις πεποιθήσεις αναφορικά με τις στάσεις της κοινότητας για την προαγωγή της αλλαγής. Ενδοατομικοί παράγοντες και οι παράγοντες πλαισίου κατάφεραν να προβλέψουν τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, ενώ παρατηρήθηκε διαφοροποίηση ανάλογα με τον τύπο αναπηρίας. Επόμενες μελέτες θα ήταν σκόπιμο να διερευνήσουν σε ομάδες των εκπαιδευτικών θέματα που αφορούν το πλαίσιο και την ιεραρχία και σχετίζονται τόσο με τη συμπερίληψη όσο και με τη διαμόρφωση ενός κλίματος που θα προάγει την αλλαγή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
συμπερίληψη, προσανατολισμός στην αλλαγή, εκπαιδευτικοί, μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, επαφή, αναπηρία, σχολείο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
155
Αριθμός σελίδων:
99
Διπλωματική Εργασία Μαρίλιας Ορφανού!.pdf (998 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο