Μελέτη της διαβρωτικής δράσης των ενεργειακών ποτών, και διερεύνηση του ρόλου του επανασβεστιωτικού παράγοντα Tooth Mousse

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866328 283 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οδοντική Χειρουργική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-15
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τάγκα Ελισσάβετ-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρήστος Ραχιώτης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Χαρίκλεια Παξιμαδά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Αγουρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της διαβρωτικής δράσης των ενεργειακών ποτών, και διερεύνηση του ρόλου του επανασβεστιωτικού παράγοντα Tooth Mousse
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της διαβρωτικής δράσης των ενεργειακών ποτών, και διερεύνηση του ρόλου του επανασβεστιωτικού παράγοντα Tooth Mousse
Περίληψη:
Η κατανάλωση αθλητικών ποτών αποτελεί μια διαρκώς αυξανόμενη διαιτητική συνήθεια της εποχής. Τα αθλητικά ποτά βοηθούν στην πρόληψη της αφυδάτωσης του οργανισμού, καθώς παρέχουν ηλεκτρολύτες για να αντικαταστήσουν τις απώλειες που οφείλονται στην εφίδρωση. Ωστόσο, η κατανάλωση τους έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές επιπτώσεις, διαταραχές του ύπνου, και διαταταχές στην αποβολή ασβεστίου. Επιπλέον, η κατανάλωση τους έχει συσχετιστεί τόσο με διαβρωτικές βλάβες των οδοντικών ιστών και την εμφάνιση υπερευαισθησίας, όσο και με τερηδονικές βλάβες.
Τα τελευταία χρόνια, εξετάζεται η χρήση ενός νέου μέσου πρόληψης διαβρωτικών βλαβών, του συμπλόκου του άμορφου φωσφορικού ασβεστίου με το φωσφοπεπεπτίδιο της καζεΐνης. Ο προστατευτικός ρόλος του CPP-ACP βασίζεται στην φυσική αρχή που διέπει την επαναδημιουργία των δομικών μονάδων των σκληρών οδοντικών ιστών. Για να σχηματιστεί μία μονάδα υδροξυαπατίτη, απαιτείται η δέσμευση 10 ιόντων ασβεστίου και 6 ιόντων φωσφόρου [Ca10(PO4)6F2. Το σύμπλοκο CPP-ACP σταθεροποιεί το ACP στην οδοντική επιφάνεια, καθιστώντας βιοδιαθέσιμες ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου.
Το μόριο αυτό έχει ενσωματωθεί σε οδοντιατρικά υλικά, τρόφιμα, καθώς και προϊόντα στοματικής υγιεινής. Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο σε εργαστηριακό όσο και κλινικό επίπεδο δείχνουν θετικά δείγματα ως προς την επαναπρόσληψη μεταλλικών στοιχείων από τις επιφάνειες αδαμαντίνης. Η έρευνα όμως όσον αφορά τμήματα οδοντίνης είναι περιορισμένη.

Στην μελέτη αυτή εξετάστηκε η πιθανή διαβρωτική δράση τριών ενεργειακών ποτών (Red Bull, Lucozade, Monster) σε επιφάνειες οδοντίνης. Τα δοκίμια τοποθετήθηκαν στα διαλύματα των ποτών για 10 λεπτά ημερησίως, για 14 ημέρες.
Επιπλέον, εξετάστηκε ο πιθανός προστατευτικός ρόλος του εμπορικού σκευάσματος Tooth Mousse της εταιρείας GC, το οποίο περιέχει CPP-ACP, σε δοκίμια οδοντίνης. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δοκίμια οδοντίνης στα οποία προηγήθηκε η εφαρμογή Tooth Mousse 5 λεπτά ημερησίως, και ακολούθησε εμβάπτιση των δειγμάτων στα διαλύματα των ενεργειακών ποτών για 10 λεπτά ημερησίως, για 14 ημέρες.
Η εξέταση των δοκιμίων πραγματοποιήθηκε με τη τεχνική της σκληρομέτρησης.
Τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης έδειξαν ότι η τοποθέτηση των δειγμάτων οδοντίνης στα ενεργειακά ποτά φάνηκε να οδηγεί σε απομεταλλικοποίηση τους. Η διαβρωτική δράση των τριών διαφορετικών ποτών φάνηκε να μην παρουσιάζει στατιστικά σημαντικές διαφορές.
Η εφαρμογή του παράγοντα CPP-ACP δεν λειτούργησε προστατευτικά στις επιφάνειες της οδοντίνης έναντι της απασβεστιωτικής δράσης των τριών διαφορετικών ενεργειακών ποτών. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στη επανασβεστίωση των δειγμάτων οδοντίνης με ή χωρίς την τοποθέτηση του παράγοντα CPP-ACP.
H γενίκευση των αποτελεσμάτων μπορεί να γίνει με ιδιαίτερη επιφύλαξη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οδοντίνη, Επανασβεστίωση, Ενεργειακά ποτά, Διάβρωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
162
Αριθμός σελίδων:
133
diplomatiki teliko keimeno 15-3.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο