Et in Arcadia ego . . . . . . ab LXIX Olympiade usque ad CVI Olympiadem: Εκφάνσεις της πολιτικής ζωής στην Αρκαδία του 5ου και 4ου αι.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866341 524 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αρχαία Ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-15
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ρουμελιώτης Ανδρέας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανεζίρη Σοφία, Επίκ. Καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιλογίας, ΕΚΠΑ
Γιαννακόπουλος Νίκος, Αναπλ.Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιλογίας, ΕΚΠΑ
Ψωμά Σελήνη, Καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιλογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Et in Arcadia ego . . . . . . ab LXIX Olympiade usque ad CVI Olympiadem: Εκφάνσεις της πολιτικής ζωής στην Αρκαδία του 5ου και 4ου αι.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Et in Arcadia ego . . . . . . ab LXIX Olympiade usque ad CVI Olympiadem: Εκφάνσεις της πολιτικής ζωής στην Αρκαδία του 5ου και 4ου αι.
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος της ‘’Ιστορίας της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας’’ και πραγματεύεται πτυχές της πολιτικής ζωής στην Αρκαδία από τις αρχές του 5ου αι έως και την μάχη της Μαντίνειας το 362π.Χ. Ωστόσο, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα αφού το γεγονός ότι η Αρκαδία υπήρξε μία περιφερειακή δύναμη του ελληνικού κόσμου είχε σαν αποτέλεσμα οι αρχαίοι ιστορικοί να ασχοληθούν με αυτήν κυρίως όταν συμμετείχε σε γεγονότα που αφορούσαν και τον υπόλοιπο ελληνικό κόσμο. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότερες πηγές που διαθέτουμε αφορούν το ‘’Κοινόν των Αρκάδων’’ του 4ου αι. π.Χ., το οποίο κατόρθωσε στο σύντομο χρονικό διάστημα της ύπαρξής του να διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο στα δρώμενα της εποχής. Παρόλα αυτά, και σε αυτήν την περίπτωση -που διαθέτουμε περισσότερες πληροφορίες- τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αρκετά και ακανθώδη, οπότε είναι λογικό στις περιπτώσεις που οι πηγές είναι ακόμη λιγότερες τα προβλήματα στην προσπάθεια μας για σκιαγράφηση της πραγματικότητας να αυξάνονται αν όχι με γεωμετρική τουλάχιστον με αριθμητική πρόοδο. Εντούτοις, παρά την έλλειψη επαρκών μαρτυριών σχετικά με την πολιτική ζωή στην Αρκαδία, όπως αυτή περιγράφηκε παραπάνω, έχουν δημοσιευτεί πολλές μελέτες για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι οποίες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στο πλήθος των ερωτημάτων. Ωστόσο, ελάχιστες αυτές επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο στην πολιτική ζωή των κρατών της Αρκαδίας, μελετώντας τα πολιτεύματα τους και τις ποικίλες πολιτικές μεταβολές. Μάλιστα, όσες φορές επιχειρήθηκε να γίνει κάτι τέτοιο υπήρξε η τάση να συνδυαστεί με τις εξελίξεις στο ευρύτερο ελλαδικό χώρο –η επιρροή των οποίων είναι αναμφισβήτητη - αλλά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην δοθεί η απαραίτητη έμφαση στις δυνάμεις στο εσωτερικό της Αρκαδίας που μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτικές μεταβολές. Η ανάδειξη των δυνάμεων αυτών είναι και ένας από τους βασικούς σκοπούς αυτού του πονήματος. Επομένως, με την παρούσα εργασία πιστεύουμε ότι καθίσταται εφικτό να γίνει μία καινούρια αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των διαφόρων μελετών, να επιβεβαιωθούν ή να απορριφτούν παλαιότερα πορίσματα, καθώς και να προταθούν νέες θεωρήσεις των πραγμάτων -επικουρικά χρησιμοποιήθηκε και η δημιουργία πρωτότυπων χαρτών- με την ελπίδα μέσω της παραπάνω διαδικασίας να δοθεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη πολιτική ζωή της Αρκαδίας, προσθέτοντας ένα λιθαράκι στην προαγωγή της γνώσης γύρω από αυτά τα ζητήματα και –ει δυνατόν- να αποτελέσει μέρος της νεώτερης βιβλιογραφίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Αρχαία Ιστορία, Αρκαδία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
479
Αριθμός σελίδων:
109
Et in Arcadia ego ex LXIX Olympias quod CVI.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο